U mjestu Dubovac u Općini Gornji Bogićevci, na kućnom broju 90, živi obitelj Metikoš, barem je do neki dan to bilo moguće, jer je kuća stradala u požaru. Vatrogasci su uspjeli spasiti krov koji je inače u lošem stanju, te malu dvorišnu zgradu.

Obitelj Metikoš je ostala bez ičega, a već je i prije ove katastrofe bila u lošem ekonomskom stanju. Vlasnica kuće je Mara Metikoš, a njezin sin Milan, snaha i unuk Srđan podnijeli su odmah zahtjev za stambeno zbrinjavanje (dodjela građevinskog materijala) i to na građevinskom zemljištu koje se nalazi pored zapaljene kuće.

S obzirom da su članovi obitelji Metikoš pripadnici srpske nacionalne manjine, u pomoć je odmah krenuli predstavnici Srpskog demokratskog foruma koji su uspjeli dovesti predstavnike UNHCR-a u Dubovac, a koji su im jedini spas u ovom trenutku. Razlog tome je državna administracija koja je jako spora i teško je uopće očekivati stambeno zbrinjavanje kroz neko kratko vrijeme. Naime, problem je u tome što je obitelj Metikoš već prije nekoliko godina podnijelo zahtjev za stambeno zbrinjavanje i do dadašnjeg dana nije ništa po tom pitanju riješeno. Sada su ostali i bez spomenute kuće i postavlja se pitanje, kako sada živjeti?

Također se postavlja pitanje, radi li doista Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije svoj posao? Zašto se događa da ljudi slabog imovinskog i financijskog stanja ne dobiju, ili dugo čekaju, rješenje o stambenom zbrinjavanju, dok neki drugi koji nemaju uopće pravo na isto ili su među zadnjima podnijeli zahtjev, doslovno pređu preko reda ili im se odmah zahtjev odobri?

 

Ovaj slučaj u Dubovcu je samo jedan od mnogih u Hrvatskoj, a njihov zahtjev za stambeno zbrinjavanje jedan od onih koji je stavljen na dnu neke ladice ili je na beskonačnom čekanju. Zašto ova obitelj nije prioritetna? Osim spomenute loše financijske situacije, dodatni problem stvara i loše zdravstveno stanje vlasnice kuće. Očekuje li obitelj doista Godota?

Srećom postoje dobri ljudi. Obitelj Metikoš je obišao načelnik Općine Gornji Bogićevci Pavo Klarić. Iako je i ova Općina, kao i brojne druge na području Brodsko-posavske županije u teškoj financijskoj situaciji, važna je ta ljudska podrška, te je načelnik i ponudio svoju pomoć.

Komentari
Prethodni članakMarušić položio prvi ozbiljan unutarstranački ispit
Sljedeći članakU Novoj Gradiški održan veliki sastanak udruga seljaka (photo)