U organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore, pod predsjedanjem Stjepana Kunovca, predsjednika Odbora za koordinaciju udruga Hrvatske poljoprivredne komore, u utorak, 26. veljače, u Novoj Gradiški održan je najvažniji u nizu sastanaka predstavnika udruga seljaka.

Povod sastanku je nezadovoljstvo seljaka neisplatom poticaja za 2012. godinu, izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, aktualna afera s mlijekom te legalizacija poljoprivrednih objekata. Trosatni sastanak, na kojem su, između ostalih, nazočili predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, Koordinacija udruge seljaka, te Sindikata hrvatskih seljaka, počeo je žustrim raspravama i razjedinjenostima u mišljenjima. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić podsjetio je kako je cilj imati jedinstvenu organizaciju koja će zastupati prava poljoprivrednika.

Na kraju je ipak postignut i cilj samog sastanka – jedinstven dogovor o saniranju lošeg stanja u poljoprivredi. Prije svega, seljaci očekuju od premijera Zorana Milanovića i ministara Jakovine i Linića da do 28. veljače organiziraju sastanak s predstavnicima seljačkih udruga i Hrvatske poljoprivredne komore radi razmatranja i argumentiranja rasprave o bitnim problemima. Istaknuta je jednogodišnja letargija vladajućih, no i nemogućnost održavanja sastanaka s resornim ministrom.

Nadalje, zaključeno je kako seljaci očekuju od resornog ministra i ministra financija da izvrše isplatu poticaja za 2012. godinu u cijelosti u što kraćem roku. Naposlijetku, istaknuto je da će predstavnici udruga s područja svih županija u Hrvatskoj do nedjelje, 3. ožujka, dostaviti popis svojih članova koji će sudjelovati u pripremi prosvjeda u slučaju neizvršavanja zahtjeva.

Opširnije o ovoj vrlo važnoj temi za sve hrvatske poljoprivrednike poslušajte u Emisiji za selo i poljoprivredu sljedeće nedjelje, 3. ožujka 2013. godine, od 10 sati na frekvenciji 98, 1 MHz ili putem live streama na www.radiong.hr.

Autor: Zorislav Knežević/photo: Ž. I. i Z. K.

Komentari
Prethodni članakTužna priča obitelji Metikoš iz Dubovca
Sljedeći članakDjelatnici PU brodsko-posavske na psihoedukaciji