Turističkim programima i projektima na turistički nerazvijenim područjima Brodsko-posavske županije  Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice je odobrilo potpore u ukupnom iznosu od 247.581,20 kuna. Prema podatcima objavljenim na službenoj stranici Turističke zajednice Brodsko-posavske županije potpore su dobili gotovo svi kandidrani projekti, a ugovori o potporama za programe/projekte na turistički nerazvijenim područjima u 2019. godini potpisani su ovaj tjedan.

Turistička zajednica županije je mogla kandidirati projekte vezane za brendiranje turističke destinacije, lebeling turističke destinacije i za unapređenje kvalitete turističke ponude na razini županije (eno-gastro, cikoturizam, online promociju, izrada brošura, promotivnih video materijala, izrada web ili redizajn, izrada aplikativnih rješenja itd.)

Turističke zajednice grada i općine su mogle kandidirati, pak, one projekte koji su vezani za uređenje cikloturističkih, tematskih staza, vidikovaca i izletišta, informativne i digitalne ploče, citylightsi, turistička i smeđa signalizacija, edukacije pratitelja za selektivne vrste turizma, edukacije za privatne iznajmljivače.

Nakon održane koordinacije svih turističkih zajednica na području županije usuglašeni su projekti, a sredstva su dobili:

1. Turistička zajednica Brodsko-posavske županije za „Tematsku brošuru” – 33.290,76 kn

2. Turistička zajednica Brodsko-posavske županije”PROMO – VIDEO” – 35.000,00 kn

3. Turistička zajednica Brodsko-posavske županije”BIkePoint” – 33.290,76 kn

4. Turistička zajednica Nova Kapela „Recro bikeservice u općini Nova Kapela” – 10.000,00 kn

5. Turistička zajednica općine Nova Kapela „Postavljenje solarne klupe u parku” – 21.000,00 kn

6. Turistička zajednica Brodski Stupnik „Uređenje tematske staze i izletišta u naselju Lovčić” – 23.000,00 kn

7. Turistička zajednica Nova Gradiška „Projekt pametni turizam (Smart City) – 27.000,00 kn

8. Turistička zajednica Oriovac „Smeđa turistička signalizacija u općini” – 19.000,00 kn

9. Turistička zajednica općine Garčin „ Uređenje stražarnice Vojne krajine” – 23.000,00 kn

10. Turistička zajednica Cernik „Razvoj cikloturističkih potencijala općine Cernik” – 23.000,00 kn

Krajnji rok za finalizaciju projekata je 15. prosinac 2019. godine.

Projekata Turističke zajednice Grada Slavonskog Broda nema iz razloga što, kako su objasnili u županijskoj Turističkoj zajednici, nema status nerazvijenog u skupni od I do IV, nego pripada skupini  VI (razvijeno u skladu s propisima koji uređuje regionalni razvoj RH).

“Turistička zajednica će ove godine postaviti solarne klupe u općini Bebrina i Brodski Stupnik te tako nastaviti ulaganja u turističku infrastrukturu i unapređenje uvjeta na projektu SlavoniaBike i cikloturizma. Nakon opće brošure koju je također prošle godine izdala uz potporu spomenutih sredstava od strane HTZ-a, ove godine će se izdati tematska brošura u 6.000 primjeraka a koja će biti višejezična (hrvatski, engleski, njemački, slovenski, talijanski i mađarski).Također ćemo za potrebe prezentacija i promocije izraditi promo film te prezentacijski materijal (televizijsku reklamu od 3 minute i jednu od 30 sekundi).

Značajan dio  sredstava su  projekti vezani za cikloturizam što je bilo za očekivati imajući u vidu da je  županija Brodsko – posavska  donijela Operativni plan razvoja cikloturizma kao jednog od najbrže rastućih oblika selektivnog turizma. Također ne smijemo zaboraviti  na veliku potporu Ministarstva turizma projektu SlavoniaBike čiji je nositelj bila Brodsko-posavska županija a TZ županije u ulozi partnera. Svima nama je cilj da i ruta Sava uskoro bude dio međunarodne biciklističke rute Euro Velo.

Sredstva odnosno izvorni prihodi  u TZ općina kao  i TZ županije su skromni  te ih  korisno možemo i moramo multiplicirati na način da ih vežemo uz potpore kao vlastiti udio i to u omjeru 20% vlastitih sredstava sa 80% sredstava od strane Glavnog ureda. Sva sredstva su sukladno pravilima Javnog poziva su namjenska i nakon realizacije će biti refundirana od strane Glavnog ureda HTZ-a.”, istaknula je direktorica ureda Ružica Vidaković, univ. spec. oec.v.r..

U objavljenom dopisu navodi se i kako nakon ovih potpora slijedi dodatna financijska potpora  HTZ-a, u ukupnom iznosu od 121.165,00 kn, a koja je namijenjena regionalnim događanjima i manifestacijama. Što se tiče manifestacija u županiji TZ Brodsko-posavske županije je dodatno iz vlastitih sredstava za 2019. godinu izdvojila 70.000,00 kn te ih po odluci Turističkog vijeća održanoj u travnju usmjerila na one manifestacije koje doprinose očuvanju i obogaćivanju turističke ponude i tradicije, istaknuto je, uz ostalo, na web stranici Turističke zajednice Brodsko-posavske županije.   

Izvor/Foto: SBPlus

Komentari