Virus koji za sada hara Splitom i drugim gradovima u Hrvatskoj, već ima ime: Ured Za Posebne Poslove Sigurnosti a imitira jednu od stranica MUP-a RH. Specijalizirane web stranice za uklanjanje zloćudnih virusa već nude alate za uklanjanje ucjenjivačke poruke (Ransomware message Ured Za Posebne Poslove Sigurnosti). Prema pisanju Slobodne Dalmacije MUP RH je demantirao bilo kakvu povezanost sa ucjenjivačkom porukom – trojancem koji blokira napadnuto računalo a za deblokiranje traži određenu svotu novca, koju žrtva može platiti putem interneta preko PaySafeCard računa.

Zloćudna poruka –  trojanac javlja se pri svakom paljenju računala, blokira svaku operaciju upozoravajući vlasnika kako je prekršio zakon ranijom posjetom nekoj od inkriminirajućih stranica te da “počinitelj kaznene prijave” mora uplatiti 500 kuna naknade za štetu putem PaySafeCard računa.

Prestrašeni vlasnici računala, većinom starije dobi, često to i učine a novac završava na računu hakerske grupe ili pojedinca. 

 
− Ovo je pravi primjer kaznenog djela iznude novca kriminalne skupine, tvorca opakog trojanca, računalnog monstruma koji hara splitskim računalima. Ne nasjedajte, čim ugledate takvu poruku lažnog policijskog sadržaja, ni slučajno ne uplaćujte novac jer će vas samo nasamariti. Iza upozorenja ne stoji policijski sustav ni jedne zemlje koja poruku šalje, nego isključivo kriminalna skupina koja prijevarom, iznudom izvlači novac od naivnih ljudi – kaže Antonio Hristov, sistemski administrator iz splitske tvrtke SGM informatika, piše Slobodna Dalmacija.

 

Iako je virus počašćen autohtonim hrvatskim porijeklom već se pojavio i u Njemačkoj  i Americi, ali u varijanti “upozorenja FBI” ili drugih policija.

 

Virus ne oštećuje sadržaj podataka na računalima. Za sada je poznato da se fragmenti programa gnijezde iza raznih stranica pa čak i nekih društvenih mreža. Računalni stručnjaci procjenjuju kako za nekoliko mjeseci treba očekivati još savršeniju varijantu virusa.

Autor: S.R.

 

Komentari
Prethodni članakŠto donosi novi Zakon o socijalnoj skrbi ?
Sljedeći članakJedan pogled u maštu…i čudovišta su među nama / foto