Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja danas je u prepunoj Velikoj gradskoj vijećnici održala tribinu pod nazivom “Djeca rata – nečujni krik”.

Prva je ovo javna tribina u sklopu projekta kojim su organizatori htjeli istražiti psihološko i zdravstveno stanje populacije djece hrvatskih branitelja. Emina Simonić, dipl. psihologinja i hrvatski branitelj s certifikatom psihoterapeuta Robet Štrk održali se sveobuhvatno predavanje upravo o tom istraživanju.

Projektom žele osvijestiti javnost i prikazati da život ovih mladih ljudi nije bio jednostavan. Ono s čime se ta populacija susreće , a s čime javnost nije upoznata, pokušaji su ili promišljaji na suicid, te brojni zdravstveni problemi uzrokovani stresom. Društvo koje proziva, optužuje i nema tolerancije za životni put kojim su išli ovi ljudi, vrijeđanja i omalovažavanja dovode do osjećaja manje vrijednosti. Osuđivanje i izrugivanje društva zbog činjenice da ih je odgajao samo jedan roditelj, dok drugog nema, a ne znaju ponekad da je isti nestao ili poginuo u Domovinskom ratu, za posljedicu je imalo depresiju kod nekih osoba. Međusobnim povezivanjem unutar takvih i sličnih udruga , s ljudima koji su prošli iste sudbine, počinju se otvarati i shvaćati kako nisu sami. Zaključak tribine je kako će zajedničkom borbom i međusobnim pomaganjem riješiti problem ili barem početi s rješavanjem.

Domaćin ove tribine bila je novogradiška Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja od vodstvom Dejana Marjanovića, a sklonost i prijateljstvo prema organizatoru svojim dolaskom ukazali su predstvanici brojnih stradalničkih i braniteljskih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Grada.

no images were found

Komentari
Prethodni članakUmirovljenici pozivaju na potpisivanje peticije / Foto
Sljedeći članak13. izložba Zajednice tehničke kulture Grada / Foto