Pojava epidemije ospica u susjednim državama ponovno je aktualizirala problem pada procijepljenosti protiv te i drugih zaraznih bolesti u Hrvatskoj, što potvrđuje podatak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da se u zadnjih šest godina broj cijepljene djece cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MPR), čija se prva doza daje djeci u drugoj godini života, smanjio šest posto, piše Index.hr.

Do 2011. godine postotak cijepljene djece u toj dobi uglavnom se kretao oko 96 posto, nakon čega počinje opadati, da bi 2016. broj cijepljenih pao na 90 posto.

Situacija s procijepljenošću MPR cjepivom zasad je još uvijek dobra kod školske djece, kada se prima druga doza cjepiva jer obuhvat iznosi 96 posto, iako je i tu zabilježen pad s obzirom na to da je prije 2011. godine iznosio 98 posto.

Najveći pad zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je 2016. prvu dozu cjepiva primilo svega 64,4 posto djece te u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje se te godine cijepilo 70 posto djece u drugoj godini života. Lošiju procijepljenost bilježe i Osječko-baranjska (86,3 posto), Primorsko-goranska županija (84,2 posto) i Istarska županije (90 posto), dok je procijepljenost u ostalim županijama iznad 90 posto.

Neke županije ne bilježe pad, pa su tako najveću procijepljenost kod male djece u 2016. imale Koprivničko-križevačka (98,1 posto), Varaždinska (97,4 posto), Šibensko-kninska (97,4 posto) i Sisačko-moslavačka županija (97,4 posto).  

Kakva je situacija u Brodsko-posavskoj županiji?

Što se tiče Brodsko-posavske županije, procijepljenost je zadovoljavajuća ističu stručnjaci. – Kod nas je procijepljenost iznad 95 posto, koliko iznosi i zakonski propisani minimum, a roditelji se ne protive cijepljenju. To znači i da nema bojazni od epidemije – medijima je još ranije kazao dr. Igor Ivić- Hofman, spec. epidemiologije brodsko-posavskog Zavoda za javno zdravstvo. Istaknuo je kako zbog tako dobre procijepljenosti, unatoč pojave epidemije u susjedstvu, mjesta panici nema i oni roditelji koji su cijepili djecu mogu biti mirni. 

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić kaže kako je prije organiziranog cijepljenja protiv ospica, koje je započelo 1968. godine, u Hrvatskoj prosječno godišnje od ospica obolijevalo oko 15.000 osoba, a umiralo dvadesetak, prvenstveno djece. Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE. A Vaše mišljenje o potrebi cijepljena djece protiv ospica možete izraziti i u našoj anketi.

Izvor: Sbplus

Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakOdržana još jedna manifestacija ”Antunovo s Golubicama” / Foto i Video
Sljedeći članakPočinje borba za blokirane građane