U organizaciji Općine Staro Petrovo Selo, Turističke zajednice Općine i Udruge vinogradara i voćara “Sv. Vinko” u naselju Starci danas, 22. siječnja, tradicionalno se obilježio blagdan Svetog Vinka, ujedno i zaštitnika mjesta.

Jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana ima i precizno propisan obred smjerne molitve Svetom Vinku te simbolično orezivanje loze kojim se priziva bogata vinogradarska godina. Jedno od najomiljenijih proslava u novogradiškom kraju svakako je tradicionalno obilježavanje u Starcima. Program obilježavanja započeo je u 11,00 sati svetom misom u kapelici sv. Vinka koju je predvodio Antun Prpić. Nakon mise, uslijedilo je blagoslivanje vinograda i voćnjaka. Veselo druženje domaćina i gostiju nastavilo se uz kuhane kobasice, petrovoselska vina i glazbu tamburaškog sastava “Satir” iz Davora.

 

Proslavi su prisustvovali i najznačajniji vinari i vinogradari s petrovoselskog područja. Prvi među njima je Alojz Dubiel koji je izrazio zadovljstvo urodom. Jedan od pedesetak članova Udruge vinogradara i voćara je i načelnik općine Staro Petrovo Selo Željko Kočijašević, koji je obiteljsku tradiciju vinogradarstva i voćarstva nastavio iz hobija.

Autor: Zorislav Knežević/photo: Željko Idžotić

Komentari
Prethodni članakDjetelina s četiri lista i osmjeh-recept za bolji život
Sljedeći članakIntegracija gluhih i nagluhih u europsko društvo