Sutra, 21.kolovoza, bit će organizirano tradicionalno hodočašće vjernika katedralnog, posavskog i zapadno-slavonskog arhiđakonata Požeške biskupije u poznato marijansko svetište Voćin, na tlu Požeške biskupije.

Ove će se godine, hodočašću, na vlastiti način, pridružiti i članovi Udruge za sportsku rekreaciju “Hrvatski sokol”, Nova Kapela-Batrina, organizacijom hodočasničkog ultra maratona na relaciji Nova Kapela-Voćin. Hodočasnici, maratonci na put će krenuti sutra ( utorak, 21.kolovoza ) u 6 sati ispred novokapelačke župne crkve Blažene Djevice Marije, a u Voćin bi trebali stići oko 15 sati.

 

Voćinska se župa po prvi puta, kažu zapisi, spominje u dokumentima iz 1334.godine. Tu veliku kasnogotičku crkvu karakterizirala je jedinstvena arhitektura i bila je među spomenicima najviše kategorije. Nakon odlaska Turaka crkva je obnovljena i predana franjevcima na čuvanje. Crkva je netaknuta preživjela Prvi, ali ne i Drugi svjetski rat u kojemu je spaljena, ali nakon dugo godina je napokon obnovljena.

 

U Voćinu se uz nekoliko velikih, održava i najveće dječje hodočašće-tijekom blagdana Uzašačšća i imena Marijina kada se okupi i do 6 tisuća učenika osnovnih škola.

 

Vjernici kažu kako Svetište Gospe Voćinske, Majke od Utočišta zrači posebnom duhovnom snagom, te ovdje hodočasnici po Marijinu zagovoru nalaze pomoć u životnim teškoćama i duhovni mir. Slika Majke Božje,čašćena pod nazivom Majka od Utočišta, sačuvana je od svih razaranja crkve, koja je izgrađena 1770.godine.

Komentari
Prethodni članakDemokracija na način boljševičkog dijela SDP-a
Sljedeći članakPožari, krađe, ali i jedna pronađena granata