Na prvi dan Nove 2015. godine župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, dožupan Davor Vlaović i gradonačelnik Grada Nova Gradiška Željko Bigović posjetili su rodilište, prijatelj djece, u bolnici Nova Gradiška. Uz čestitke majkama za novorođenčad, uručili su i novčane potpore za bebe rođene u zadnjem danu stare i prvom danu Nove godine.

Zajedno, u pratnji ginekologa dr. Borisa Lovrića, pedijatrice dr. Klobučar i dežurnih sestara obišli su sve bebe i rodilje poklonivši im ruže i novčanu naknadu u iznosu od tisuću kuna ispred Županije, a od grada rodilje su dobile po dvije tisuće kuna, što će dobiti sva novorođena djeca u Novoj Gradiški za ovu 2015. godinu. Prva beba rođena u našoj bolnici u 2015. godini, samo četiri sekunde iza ponoći je dječak Fran, sin Katice i Filipa Kokić, koji žive u Zagrebu. Fran je težak 3,440 grama i dug 52 cm.

Porod su vodili dr. Boris Lovrić, dr. Štefo Đurić, dr. Đeminina Zečević, dr. Mira Đorčeva, sestre Višnja Vinkler, Zdravka Samardžić, Ivana Gudac, Gorana Kokotović i instrumentarka Marijana Vidošić. Tijekom prvoga dana Nove godine rođena je još jedna beba. Roditelji Dubravka i Zdravko Pleša dobili su djevojčicu Almu. U rodilištu novogradiške Opće bolnice prošle godine rođeno je 396 djece.

Po tradicionalnom običaju prvi dan Nove godine obilazimo bolnice u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, odnosno rodilišta, pri čemu darujemo rodilje i djecu sa tisuću kuna. Također čestitamo djelatnicima bolnice Novu godinu doktorima i sestrama za koje nema blagdana i odmora jer oni rade težak i odgovoran posao u vrijeme kad se drugi vesele. Ono što nas raduje je da imamo bebu koja je prva rođena u Hrvatskoj u prvim sekundama Nove godine. To je zaista lijep događaj, a jedna beba je rođena u Slavonskom Brodu dvadeset minuta nakon ponoći. Nažalost, natalitet je u padu što nije dobra vijest, rekao je župan Danijel Marušić.

Ovo je druga godina da obilazimo novogradiško rodilište i po tome lijepom običaju došao sam vidjeti mame i novorođene bebe, najljepši dar za svaku obitelj, jer želimo biti dio tog krasnog događaja. Grad Nova Gradiška svaku novorođenu bebu daruje sa dvije tisuće kuna i tako ćemo nastaviti u novoj 2015. godini. I prošle i ove godine grad je darivao rodilište sa jednim TV prijamnikom kako bi olakšali rodiljama i osoblju boravak i isčekivanje poroda. Postali smo rodilište prijatelj djece i grad prijatelj djece ove godine. Doista mi je drago da imamo ekipu u našoj općoj bolnici i gradskoj upravi koje žele stvoriti bolje uvjete za naše buduće generacije, za naše mlade ljude. I ovdje za stolom uvijek neizbježna tema, povratak pravnog subjektiviteta našoj Općoj bolnici Nova Gradiška. Razgovaramo sa liječnicima kako i na koji način vratiti subjektivitet bolnici, ali i želja da naša bolnica postane veteranska bolnica jer računamo na ideju da vojarna postane veteranski centar za hrvatske branitelje, istaknuo je u razgovoru gradonačelnik Željko Bigović.

Želja nam je i nakana, kako u ovoj tako i u sljedećoj godini, privući što veći broj rodilja u naše rodilište jer osim što smo rodilište prijatelj djece, pružamo ugodnu atmosferu i pojedinačni pristup svakoj rodilji u tom smislu da svaka rodilja što manje osjeti traumu poroda. Mislim i da smo prepoznati po tome jer imamo dosta rodilja koje nam stižu, kako iz bližih tako i iz daljih gradova Hrvatske, ali i iz susjedne nam Bosne i Hercegovine, rekao je na kraju ovog posjeta dr. Boris Lovrić.

Rodilište su darivali TV prijamnikom i obrtnici grada Nova Gradiška i okolice, a dar je uručio Tomislav Šimić, poduzetnik iz Cernika.

Autor: Željko Idžotić

Komentari
Prethodni članakPrva beba u Hrvatskoj, ali i Europi u 2015.g. rođena u novogradiškom rodilištu
Sljedeći članakSpremni za izbore? – NOVOSTI U ZAKONU O LOKALNIM IZBORIMA –