Novogradiška Udruga čuvara pučke kulturne baštine “Tkanica” šestu je godinu organizator, sada već tradicionalnog Božićnog koncerta kojim su se Novogradiščanima u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i ove godine predstavila brojna društva iz više hrvatskih gradova i mjesta.

U noći kada je sve moguće, a čovjek najbliži Bogu, pronađite vlastitu zvijezdu i osvijetlite put u novu godinu. Zadovoljstvo u malim stvarima, sreću u sitnicama, ljubav i toplinu u srcima pronađite ovih blagdana i živite ovu godinu kao da je Božić svaki dan, poruka je odaslana sa sinoćnjeg koncerta, a brojni posjetitelji i gosti još su jednom imali prigodu uživati u prekrasnim božićnim običajima i pjesmama.

Izvornim božićnim pjesmama, napjevima i običajima predstavili su se članovi Kulturno umjetničkog društva “Požega” izvedbom jedinstvenog običaja “Betlemaša” koji u Požeštini vuče korijene s kraja 19. stoljeća, Matice slovačke iz Jakšića, KUD-a “Vesela Šokadija” iz Gundinaca, “Krešimir Šimić” iz Podcrkavlja, “Kloštar” iz Kloštar Ivanića, “Sv. Rok” iz Karlovca, pjevačka skupina “Vranovke” iz Vranovaca i Bukovlja te Hrvatska pjevačka skupina “Slavča” Nova Gradiška. Misno su slavlje uveličali članovi Kulturno umjetničkog društva “Ivan Filipović” iz Velike Kopanice.

– Svake godine je sve ljepše, program je raznovrstan i što je posebno za pohvaliti svi izvođači su bili kompletno obučeni i pjevali pjesme baš onako kako se izvode u njihovom kraju – ističe Milan Rosić, predsjednik Udruge čuvara pučke kulturne baštine “Tkanica”.

Potporu održavanju koncerta i ove su godine svesrdno pružili grad Nova Gradiška i župa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, a pljesak brojne publike, dobri dojmovi gostiju, jamac održavanja Božićnog koncerta i sljedeće godine.

Komentari
Prethodni članak“Mir Božji, Hristos se rodi!”
Sljedeći članakOpćina Okučani dodjelila 8 studentskih stipendija