Pravoslavni vjernici danas slave Božić, najradosniji kršćanski blagdan kada se obilježava rođenje Isusa Krista.

 

U crkvi sv. Velikomučenika Dimitrija u Okučanima rano jutros održano je tradicionalno jutrenje koje je vodio novogradiški paroh, protojerej stavrofor Dragan Antonić.

Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Krista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva, roditeljstva, očinstva i materinstva.

Jutros su s pravoslavnih hramova zazvonila zvona objavljujući rođenje Sina Božjeg. Vjernici se pozdravljaju riječima “Mir Božji, Hristos se rodi!” i otpozdravljaju: “Vaistinu se rodi!”

Redakcija Radija Nova Gradiška i uredništvo portala radiong.hr svim pravoslavnim vjernicima želi obilje sreće, zdravlja i blagostanja za ove blagdane, te sve najbolje u 2014. godini.

Što se tiče običaja pravoslavnih vjernika za Božić, na sam blagdan vjernici ustaju vrlo rano i idu na jutarnju liturgiju, pričešćuju se, a zatim dolaze kući, gdje je spremljena bogata trpeza. Običaj je i da cijeli dan na stolu bude pšenica u koju je usađena svijeća. Ovo prirodno zelenilo ukras je božićnog stola, a simbolično predstavlja umiranje i ponovno rađanje prirode, te u kršćanskoj vjeri blagoslov ljetine.
Tog dana ljudi praznuju u svom domu, a poslije ručka odlaze čestitati Božić rodbini i prijateljima. Koledanje ili čestitarenje nekada se činilo pjevajući tradicionalne božićne pjesme, a običaj je bio da domaćini darivaju čestitare.
Pravoslavni vjernici drugi dan proslavljaju Sabor presvete Bogorodice, a treći dan Božića se obilježava kao praznik Svetog Stefana, prvomučenika koji je bio kamenovan zbog svoje vjere.

Komentari
Prethodni članakPaljenje i posveta badnjaka u Novoj Gradiški
Sljedeći članakTradicionalni koncert: Božiću u čast