U spomen na prvog predsjednika HSS-a općine Rešetari Andriju Polenika, a u organizaciji općinske organizacije HSS-a i pod pokroviteljstvom Općine Rešetari, nakon dvogodišnje stanke, nastavila se tradicija u kuhanju čobanca u Kupu koji nosi naziv svima rado sjećanog Andrije Polenika. 

Središte Rešetara, dvorište Vatrogasnog doma tako je ponovno zamirisalo po vrsnoj slavonskoj gastro deliciji, čobancu, ali i drugim delicijama ovoga kraja upareno s ukusnim mladim vinima.

“Kup Andrija Polenik organizira se u spomen na našeg stranačkog prijatelja, ali i vrsnog majstora u spravljanju čobanca, te radi druženja i evociranja sjećanja na čovjeka koji je, kako ističu, mnogima u životu pomagao i bio dobar prijatelj, ali i razvijanja gastro turističke prepoznatljivosti ovoga kraja”- usuglasili su se organizatori, pokrovitelji i sudionici ove tradicionalne gastro-zabavne manifestacije. 

Manifestacija od čobanca i vina tako je započela u ranim poslijepodnevnim satima pripremom mesa, kotlića, paljenjem vatre i odabirom ljute i slatke paprike za omiljenu “juhu” među Slavoncima. Krčkalo se potom u loncima dvanaestak ekipa do ranih večernjih sati uz razmjenu recepata, iskustava, tajnih sastojaka, lovačkih priča i šala među natjecateljima. 

Kuhanje čobanca pratilo je i prvo ocjenjivanje mladih vina rešetaračkog kraja za koja mještani tvrde da su najbolja, a tvrdnje kako u kvalitetu vina, tako i čobanca zajedno s proizvođačima i kuharima rado su komentirali i potvrđivali posjetitelji manifestacije. 

Po završetku slasnog i zabavnog posla kuhanja uslijedilo je i degustiranje, uživanje uz pune slavonske tanjur i čaše, te pjesma i ples uz, također domaće snage koje su doskitale sa svojim instrumentima- tamburaški sastav „Skitnice”.

“Tradicija će se nastaviti, moramo čuvati naše stare recepte, običaje, kulturu, ali i sjećanja na žitelje ovoga kraja koji su svojim likom i djelom isti itekako obogatili”- poručili su za kraj HSS-ovci Davor Vlaović i Zlatko Aga, te inicijator vraćanja Kupa Andrija Polenik u život, Ozren Kraljić, zadovoljni još jednom uspješnom manifestacijom u reštaračkom kraju 

no images were found

Komentari
Prethodni članak3.HNL Istok: Raspoložena Sloga uzela tri boda požeškoj Slavoniji
Sljedeći članakStrašna prometna nesreća: ”Nije kuća na prodaju”