Ni pandemija koronavirusa, ni granične barijere nisu ni ove godine zaustavili ultramaratonce iz Makedonije da krenu na put dug 900 kilometara u čast njihovog sunarodnjaka, legendarnog pjevača Tošu Proeskog.

U sjećanje na tragično preminulog makedonskog pjevača, koji je u prometnoj nesreći 16. listopada 2007. godine stradao kod Nove Gradiške putujući prema Zagrebu, i ove će godine njegov grad Kruševo obilježiti na poseban način. Kao i svake godine njegovi sugrađani u Kruševu, kao i brojni obožavatelji, obići će posljednje počivalište makedonskog pjevača.

U organizaciji Grada Nove Gradiške, Turističke zajednice Grada Nove Gradiške te u suradnji s maratoncima Republike Makedonije i ove se godine održava tradicionalni maraton „Memorijal Toše Proeski” u znak obilježavanja trinaeste obljetnice smrti popularnog makedonskog pjevača Toše Proeskog, velikog glazbenika, humanitarca, moralnog idola mladih, čovjeka koji je spojio Hrvatsku i Makedoniju.

Maraton je krenuo jučer u 14,30 u prisustvu predsjednice Fan cluba Toše Proeskog Stele Prislan Fujs, zamjenika gradonačelnika Borislava Vidošića, direktorice Turističke zajednice Grada Nove Gradiške Dinke Matijević, Tereze Grgić, te predsjednika Udruge rukometnih veterana Gorana Matijevića.

Maraton od Nove Gradiške do Kruševa dug je 900 km, a sam dolazak maratonaca na posljednje počivalište Toše Proeskog, na Gumenj očekuje se u petak 16. listopada..

– Ni pandemija koronavirusa nije nas mogla zaustaviti da i ove godine odamo počast ovom velikom glazbeniku. Kada su maratonci izrazili želju da, usprkos svemu dođu, nismo htjeli ni mi odustati. Drago mi je da smo smogli snage i mogućnosti da dođemo i damo podršku našim maratoncima. Iako je u Novu Gradišku trebala doći cijela ekipa ultramaratonaca, u posljednji tren je, zbog situacije s koronavirusom, odlučeno da maraton trče unutar Makedonije, do Tošinog rodnog Kruševa. U Hrvatsku su odlučili doći njih dvojica, Naum Kapričevski i Nikola Gelov, napravili su testove na koronavirus, ispoštivali sve mjere i evo trinaestu godinu krenuli put Tošinog rodnog Kruševa. Trinaesta je godina kako se trči ovaj maraton ljubavi, hvala Gradu Novoj Gradiški, Turističkoj zajednici grada Nove Gradiške, Gradu Zagrebu, našim maratoncima, Terezi Grgić i svima koji podržavaju ovaj maraton i ovog velikog glazbenika. Ono što je u ovoj priči o maratonu i Toši Proeskom važno je da kada dođu 16. listopada na Tošin grob u Kruševo, službeno će tada biti otvorena i njegova grobnica – kaže Stela Prislan Fujs, predsjednica Fan kluba Toše Proeski.

 

Komentari
Prethodni članakFestival knjige i književnosti Pazi, knjiga! održan u Domu kulture
Sljedeći članakU Brodsko posavskoj županiji sedam novih pozitivnih osoba