DLG-ov je EuroTier Odbor za inovacije između 80 nominiranih, prema strogim kriterijima dodijelio jedno zlato i sedam srebrnih medalja za inovativna tehnološko-tehnička rješenja

Novo izdanje EuroTier, vodećeg svjetskog sajma za stočarsku proizvodnju, i EnergyDecentral, međunarodnog sajma za inovativnu opskrbu energijom, koji su uobičajeno bili organizirani na poznatom sajamskom prostoru u Hanoveru (Njemačka), održat će se, s obzirom na kontinuiranu neizvjesnu međunarodnu situaciju u vezi s pandemijom koronavirusa, od 9. do 12. veljače 2021. u digitalnoj verziji.

Najavio je to nedavno organizator sajma – DLG (Njemačko poljoprivredno društvo) objavljujući i ovogodišnje dobitnike nagrada za inovacije u stočarstvu (Eurotier 2021 Innovation Awards) koje su ondje tradicionalno dodjeljivane. DLG-ov je Odbor za inovacije između 80 nominiranih, prema strogim kriterijima dodijelio jedno zlato i sedam srebrnih medalja za nova tehnološko-tehnička rješenja. 

Revolucionarni  noviteti

Zlatnom je medaljom ovjenčano dostignuće nizozemske tvrtke Hanskamp AgroTech BV. Riječ je, stoji u obrazloženju ocjene DLG-ovog neovisnog stručnog žirija, o revolucionarnom proizvodu koji se bavi problemom smanjenja emisija štetnih plinova iz stočarske proizvodnje.

Iako su mjere za rješavanje ovog problema već dugo usmjerene na emisije koje nastaju u smještaju životinja, trenutačni je fokus sve više usmjeren na samo smanjenje njihove pojave gdje god je to moguće, pojašnjavaju stručnjaci DLG-og žirija ističući kako su uzgajivači mlijeka dužni tražiti potencijalne načine smanjenja emisije amonijaka i učinkovito ih provoditi. U mljekarstvu se, naime, proizvodi velika količina tog spoja dušika i vodika, posebno iz 15 do 20 litara urina koje krava proizvodi svaki dan.

No, vratimo se zlatnom dobitniku – kravljem toaletu! Ovaj inovativni sustav sastoji se od stanice, boksa za hranjenje s jedne strane i sakupljanja urina s druge, a funkcionira po sistemu podražaja. Nakon što hrana izađe i krava krene jesti, s njezine stražnje strane se ovim uređajem pokreće vanjski podražaj za aktiviranje refleksa mokrenja, nakon kojega se prikuplja mokraća u za to predviđenu posudu. Na inteligentan način, Hanskamp CowToilet sakuplja mokraću izravno i odvojeno od krave, ne uzrokujući stres životinji, navodi se u komentaru žirija.

Tako je zahvaljujući ranom odvajanju fekalija i urina smanjeno onečišćenje podova staje amonijakom, što osim povećavanja stupnja čistoće samog objekta, pozitivno utječe i na zdravlje papaka životinja kao i na kvalitetu zraka u njihovim nastambama. U konačnici, poljoprivrednik ima mogućnost odvojeno prikupljenih fekalija i urina koristiti ciljano u biljnoj proizvodnji ili proizvodnji energije, što dodatno povećava učinkovitost hranjivih sastojaka.

Tekst u cijelosti možete pročitati OVDJE. 

Izvor/Foto: Agroklub

Komentari