Svinjetina je meso koje se u svijetu najviše konzumira nakon piletine. Najviše mesa u zemljama Europske unije konzumira Njemačka (51,8 kg), Austrija (52,6 kg) i Španjolska (48,9 kg).

Sjedinjene Američke Države u 2018. godini bile su najveći izvoznik svinjetine. Američki izvoz svinjskog mesa iznosio je oko 16% ukupnog svjetskog izvoza, a njegova vrijednost 3,9 milijarde eura. Američka tvrtka Tyson Foods Inc. ostvarila je vrijednost ukupne prodaje mesa od 40,1 milijarde dolara i time postala najjači proizvođač mesa u svijetu u 2018. godini.

Na iduća dva mjesta našle su se europske zemlje Njemačka i Španjolska. Vrijednost ukupnog svjetskog izvoza svinjetine iznosio je oko 24,1 milijarde eura.

Nijemci najveći potrošači svinjetine u EU
S mesnim prerađivačima poput Tönnis grupe , Vion Food i brojnim malim te srednjim mesnicama, Njemačka se svrstava u sam vrh zemalja s najvećim vrijednostima izvoza svinjetine. Udio na svjetskom tržištu iznosio je 15,4%, a vrijednost izvoza se procjenjuje na oko 3,7 milijarde eura u 2018.

Svinjetina je meso koje se u svijetu najviše konzumira nakon piletine. Prema podacima iz Statista najviše mesa u zemljama Europske unije konzumira Njemačka (51,8 kg), Austrija (52,6 kg) i Španjolska (48,9 kg).

Europa – riznica svinjetine za Kineze
Prema Weltexporte, unutar TOP10 zemalja, zemlje EU imaju najveći obujam izvoza od 57%. Kina je jedno od tržišta koje se pokazalo plodnim za europske mesne proizvođače, a najviše mesa izvozi se u Hong Kong.

Izvor: Agroklub
Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakU subotu ćemo se prisjetiti poginulih Novogradiščana Davorina Cvitkovića, Domagoja Vukšića, Predraga Štrbca te Ive Petranovića
Sljedeći članakUskoro videonadzor prometa i na državnim cestama, snimat će registracije i prekršaje, ali postoji veliki problem