Četvrtu godinu za redom Čuvari pučke kulturne baštine „Tkanica“ organizirali su susrete kulturno – umjetničkih društava, okupivši ih na koncertu tradicionalnih božićnih pjesama.

Ovogodišnji božićno – novogodišnji koncert pod nazivom „Radujte se narodi“ i ovaj je put održan u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, čiji je župnik Perica Matanović jedan od organizatora koncerta, a uz organizacijsku pomoć Grada Nova Gradiška, novogradiške Turističke zajednice te domaćina i glavnog organizatora  „Tkanice“, kojoj predsjeda Milan Rosić. Vrijeme od kraja studenog do polovice siječnja obuhvaća niz blagdana i uz njih vezanih običaja, obreda i vjerovanja te pjevanja. Svi oni čine cjelinu, s Božićem kao središnjim vjerskim i tradicijskim blagdanom, a u tom duhu još pjevamo uvijek nam drage božićne melodije. Osobitost je crkvenog pučkog pjevanja u Hrvata specifična sjedinjenost crkvene i tradicijske glazbe, koja istodobno utječe na opstanak tradicijskog i crkvenog pjevanja. Načini na koje preoblikuju crkvene napjeve gotovo su uvijek vezani uz stilske osobitosti tradicijske glazbe kraja u kojem žive. Tako su se i večeras čuli napjevi „Radujte se narodi“, „U to vrijeme godišta“  te druge pjesme koje se pjevaju u božićnim liturgijskim prigodama, ali i one koje se čuju samo u narodu. Kako bismo upoznavali i posebnosti drugih kultura, na koncertu su gostovali i članovi „Češke besede Prekopakra“ – društva koje zbog svog vrhunskog muziciranja održava gostovanja i u matičnoj zemlji Češkoj. Kulturno umjetničko društvo „Radinje“ iz Siča predstavilo se pjevanim slavonskim desetercima, a društvo je inače specifično jer njeguje stari slavonski govor svoga sela.

Uspješnost rešetaračkog KUD-a dokazuje više radnih grupa, a večeras je nastupila ženska pjevačka skupina. Uz navedene izvođače, nastupili su i pjevači i tamburaši kulturno – umjetničkih društava: „Zrinski“ iz Vrbovca, „Ivan Vitez Trnski“ iz Nove Rače, „Slavonija“ iz Jakšića, „Vjekoslav Klaić“ iz Garčina te KUD „Vrbje“.

Autor: Mario Trupinić/Foto.Moca

Komentari