Medicinskom osoblju bolnice „Sveti Rafael“ sinoć, 6. prosinca, uručena je donacija od petsto knjiga stručne medicinske literature na engleskom jeziku, a što je prvi korak u ostvarenju knjižnice kakvu posjeduju bolnice s višedesetljetnom tradicijom.

Medicina je znanost koja se velikim intezitetom otkriva i proširuje, a o stalnom praćenju novih dostignuća brine se neprofitna udruge „Sabre“ iz Zagreba koja je preko američke ambasade bolnici poklonila stručnu litaraturu na engleskom jeziku. Inicijativa je potekla od čelnikâ Općine Cernik čiji je načelnik Nikola Jugović knjige sinoć uručio ravnatelju bolnice dr. Josipu Mičiji i nadgledniku bolničkog reda „Milosrdne braće svetog Ivana od Boga“ prioru Dariju Vermiju. Prior je izrazio zahvalnost Općini Cernik, istaknuvši kako ih ova donacija obvezuje u stručnom produbljivanju specifičnosti svoje djelatnosti – psihijatriji i palijativnoj skrbi.

Bolnica je u funkciji pet mjeseci, popunjeno je 65 posto od 103 ležaja za psihičke bolesnike, a za palijativnu skrb, za koju je namijenjeno četrdesetak ležaja, stopostotna je popunjenost. Bolnica zapošljava 76 djelatnika, proširenjem djelatnosti planira se zaposliti još dvadesetak osoba, a stručni kadar djeluje u suradnji s novogradiškom bolnicom.

U razgovoru s jednim od inicijatora nabavke stručne literature – načelnikom Nikolom Jugovićem – saznali smo kako se na izletištu strmac obnavlja tzv. zgrada „Sofka“ koja će ove ili sljedeće godine svim posjetiteljima bolnice i drugim namjernicima nuditi tridesetak kreveta te popratni ugostiteljski sadržaj, a za Hotel Strmac još se čeka kvalitetna ponuda za raspisanu koncesiju na 50 godina, i to za jednu kunu.

HPD TOMISLAV KONCERTOM PODARIO GLAZBENU TERAPIJU

U okviru predaje donacije stručne medicinske literature koju je Općina Cernik ishodila i predala bolnici „Sveti Rafael Strmac“, u crkvi iste bolnice pjevači i tamburaški Hrvatskog pjevačkog društva Tomislav sinoć su održali božićni koncert.
Za sve djelatnike – doktore, medicinske sestre, njegovatelje, drugo osoblje te korisnike bolnice – Tomislavci su večeras podarili glazbenu terapiju kao dar prigodom proteklih božićnih blagdana, smatrajući kako je društvu, osim materijalne i medicinske skrbi, uvijek potrebna i ona glazbena, odnosno duhovna i umjetnička. Repertoarom kojim su se nedavno predstavili publici u Cerniku, Tomislavci su božićni duh prenijeli i na obronke Psunja, a ljudskim glasovima i zvucima tradicijskog glazbala tambure ugrijali uho i srce prisutnima u crkvi strmačke bolnici. Publika je imala prilike čuti tradicionalne hrvatske napjeve kao što su „Veselje ti navješćujem“, hrvatsku obradu pjesme „Iznad naših se poljana“, a orkestar je izveo i svjetski poznate skladbe „Radetzky marsh“ Johana Straussa te „Labuđi ples“ Pjotra Čajkovskog. Zborom je dirigirala Katarina Piljić, a orkestrom Marijan Paurić, inače i voditelj cerničke tamburaške škole. Na prekrasnom koncertu Tomislavcima se zahvalio prior Vermi, podsjetivši kako je i sv. Augustin pjevao gdje god da je išao.

Autor: Mario Trupinić/Foto:Moca

 

Komentari
Prethodni članakPočeo 2. krug Zimske malonogometne lige
Sljedeći članak“Tkanica” okupila folkloraše