U jeku koronakrize, mladi su se parovi češće odlučili na sklapanje građanskih, nego crkvenih brakova.

Statistički podatci Ministarstva pravosuđa i uprave otkrivaju niz novosti i ukazuju na razlike između ‘koronagodine’ i onih ranijih, ‘normalnijih’, godina.

Usredotočili smo se, pritom, na broj sklopljenih brakova u Republici Hrvatskoj u periodu od 1. travnja do 30. lipnja. Dakle, u jeku krize uzrokovane koronavirusom.

U Požeško-slavonskoj županiji, u navedenom je razdoblju, sklopljeno 56, a u Brodsko-posavskoj županiji 106 brakova. Od toga je sveukupno bilo sklopljeno sedamdeset vjerskih i čak 92 građanska braka.

Na razini svih hrvatskih županija, od travnja do srpnja, sklopljeno je 2.545 brakova, njih 988 vjerskih i 1.557 (ili čak 569 više) građanskih.

Usporedbe radi, provjerili smo Statistički prikaz Ministarstva uprave iz 2016. godine, također u tromjesečnom razdoblju – od siječnja do travnja.

U Požeško-slavonskoj županiji tada je sklopljeno 48 brakova, a u Brodsko-posavskoj 93. Po 23 braka bila su sklopljena vjerski u svakoj od dviju slavonskih županija, dok je broj građanskih u požeškoj županiji iznosio 25, a u brodskoposavskoj 70.

Na razini Hrvatske, u prva tri mjeseca 2018. godine postojao je ogroman nerazmjer između vjerskih i građanskih brakova pa je vjerskih sklopljeno 527, a građanskih čak 1597.

Pokazatelj je to kako koronavirus nije jedini uzrok većem broju brakova koji su sklopljeni pred matičarem, nego pred svećenikom.

Ipak, dodatno naglašeno to je bilo upravo u prvom tromjesečju ove godine kada je u Hrvatskoj sklopljeno 467 vjerskih i triput više, 1.501, građanskih brakova. Od siječnja do ožujka, pred matičara je u Brodsko-posavskoj županiji stalo 46 parova, a pred oltar njih 17. Slična je razlika bila i u susjednoj Požeško-slavonskoj županiji gdje su svećenici blagoslovili devet brakova, a matičari sklopili njih 35.

Situaciju je, ipak, nemoguće generalizirati jer su u dvjema slavonskim županijama, u travnju, svibnju i lipnju 2018. godine sklopljena ukupno 264 vjerska braka i samo njih 127 građanskih. Ta je godina, u konačnici, za crkvu ipak općenito bila bolja jer je, u svim hrvatskim županijama ukupno, sklopljeno 3.897 crkvenih brakova, a građanskih znatno manje – 2.940.

Koronavirus, dakle, parove jest ‘potjerao’ pred matičare, no razlog tomu vjerojatno leži i u činjenici da neki od njih ‘crkvena vjenčanja’ čuvaju za neka bolja vremena, kada će moći organizirati pravo veliko slavlje.

Omjer građanskih i vjerskih vjenčanja, pak, varira od godine do godine.

Izvor: SBplus
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari
Prethodni članakJeste li spremni? Od sutra stiže DVB-T2, provjerite ima li vaš televizor oznaku
Sljedeći članakMarijana Marinović i Ilijana Jemrić: Puno je starih ljudi kojima treba pomoć, nekima je, ponekad, dovoljna samo topla riječ