Generali Josip LucićZdravko Andabak, te brigadir Drago Horvat posjetili su naš Grad uoči 21. obljetnice Vojno – redarstvene operacije “Bljesak”. Domaćini su im bili predstavnici Udruge ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška na čelu s predsjednikom Udruge pukovnikom Matom Modrićem na imaju obitelji Pristaš.

Ovom prilikom nastavljeni su razgovori na temu promoviranja istine o Domovinskom ratu, a na čemu trenutno aktivno rade u novogradiškoj Udruzi, ali i udrugama proisteklim iz 1. gardijske brigade “Tigrova”. Naime nekadašnji zapovjednici 1. brigade održavaju okrugle stolove na temu Domovinskog rata kojom prilikom dijeljem Domovine prezentiraju ratni put brigade, povijesni kontekst Domovinskog rata, te detalje akcija u kojima su sudjelovali.

Umirovljeni general Andabak ističe želju podizanja na višu razinu hrvatskih branitelja u našem društvu. Nada se kako će okupljanjima i razgovorima doći do jednog zajedničkog cilja kada su u pitanju status i prava hrvatskih branitelja. Posebno je zadvoljan imenovanjem generala Tome Medveda za ministra hrvatskih branitelja.

Prema riječima umirovljenog generala Lucića, Tigrovi obilaze obitelji poginulih pripadnika brigade kako bi se bolje upoznali s problematikom na terenu, te pokušali iznaći moguća rješenja. Osim toga važan je i emocionalni faktor, odnosno ruka podrške i prijateljstva obiteljima koji su ostali bez svojih najmilijih.

Umirovljeni brigadir HV-a, nekadašnji ratni zapovjednik 4. bojne 1. gardijske brigade “Tigrova” , kasnije zapovjednik 1. gardijske brigade Drago Horvat, koji  je vojnu karijeru završio kao hrvatski vojni izaslanik u Narodnoj Republici Kini, iza sebe ima bogato ratno i političko iskustvo. Za hrvatske branitelje kaže kako su bili vojnici svjetla koji su željeli mir i stvoriti što veći standard budućim generacijama. Mišljenja je kako su organiziranjem predavanja uspjeli pridobiti pažnu u društvu, ali ne i medijski prostor. Zahvalio se Radiju Nova Gradiška na suradnji, a po tom pitanju očekuje promjene i na nacionalnoj razini. Zaključuje kako hrvatski branitelji i mladi školovani ljudi trebaju zajednički kreirati bolju budućnost.

no images were found

Komentari
Prethodni članakČestitka gradonačelnika Vinka Grgića povodom 21. obljetnice vojno redarstvene operacije “Bljesak” i Međunarodnog praznika rada
Sljedeći članakHristos voskrese – čestitali su predstavnici vlasti Brodsko posavske županije