Nakon blagdanskog griješenja u hrani nije se uvijek lako vratiti na pravu stazu i okrenuti pravilnoj prehrani, a ako se nezdravo i nepravilno hranimo i duže od nekoliko dana, ili pak u stalnoj nam je navici, ono što nutricionisti i drugi ljudi od struke zovu, nepravilan način prehrane onda je krajnje vrijeme da se osvijestimo, pobrinemo o svom zdravlju i okrenemo se pravilno hraniti. Pitanje je samo odakle početi? Što iz prehrane izbaciti, što ubaciti”.

O svemu navedenome puno zna Antonija Trupinić, fitness trenerica i model, časnica Hrvatske vojske, osobna savjetnica i mnoštvo toga što Antonija jest, ali najviše voli kad ju se percipira kao osobu koja se brine o svom zdravlju i upravo to savjetuje ljudima oko sebe. Savjetovanjem drugih Antonija se počela na baviti kada je uvidjela koliko ljude zanima kako je ona dostigla svoje fizičko stanje u kakvom je sad. 

“Ključni su uravnotežena prehrana i vježbanje”– kazuje Antonija 

Upravo o uravnoteženoj prehrani, ali i vježbanju redovito govori i demonstrira zainteresiranima Antonija Trupinić kroz brojna predavanja i seminare. Jedan od takvih nedavno je održala i u rekreacijskom centru IV s kojim njeguje dugogodišnju suradnju.

“Prehrana za početnike” bio je naziv seminara koji je Antonija održala svojim sugrađanima. Prvi je to Antonijin seminar o prehrani ove godine, nakon kojeg Antonija nastavlja dalje po Hrvatskoj. 

-“Zašto prvo ovdje? Pa ovdje sam rođena i ovdje se osjećam kao doma! Sad krećemo dalje! Vir, Velika Gorica, Zagreb, Split, Osijek, Slavonski Brod, i Rovinj su samo neke destinacije gdje ću okupiti sve one koji žele nešto čuti o prehrani i to primijeniti u svom životu za brže i kvalitetnije rezultate.”- oduševljenje svojim prvim seminarom nije krila Antonija

Što zapravo Antonija na seminarima govori i demonstrira saznali su zainteresirani u rekreacijskom centru IV, a u slučaju ponovljenog interesa, ovakav seminar svakako će se ponoviti. Tako će i u narednim turnusima znatiželjni i oni koji su se odlučili okrenuti pravilnoj prehrani ili dodatno educirati također saznati odgovore na pitanja poput: Što su to kalorije i zašto to moramo znati kada se bavimo tjelograditeljstvom? Gdje pripadaju proteini, ugljikohidrati, masti i čemu nam služe?  Što je to bazalni metabolizam? Kako okvirno izračunati kalorije za svoje dnevne potrebe? Koliko je bitno jesti doručak i može loše večera preskočiti za bolje rezultate? Koliko je tekućine potrebno piti u danu i zašto? Što je to dijeta i koja je najbolja? Što su to dodaci prehrani i mogu li nam zamijeniti obroke? Kakvi se rezultati mogu postići ako treniramo, a ne jedemo pravilno i obrnuto? Kako bi izgledao primjer pravilne prehrane za prosječnog čovjeka koji vježba ili onoga koji ne vježba?

Neke od odgovora na navedena pitanja otkrila je Antonija i nama. -“Pravilno se hraniti nije teško, smije se jesti uglavnom sve, važno je samo da se pravilno obrade namirnice, odnosno da se suvišno ne konzumiraju industrijski obrađene namirnice, ne treba nužno izbacivati ugljikohidrate, primjerice na večer kako to većina misli da treba. Važno je prilagoditi kako ugljikohidrate, tako i ostale nutrijente svojim fizičkim potrebama, te voditi brigu o dovoljnom unosu tekućine u organizam. Da preporučuju se 3 litre, ali tri litre vode, ne soka, da ne bi došlo do zabune. Tjelovježba je također važna, uravnotežena i redovita kao i sama prehrana. Ako se svega toga pridržavamo bit ćemo ma i više nego fit”- poručila je Antonija Trupinić, te pozvala one kojima je savjet potreban da joj se obrate. 

Antoniju kontaktirati je moguće putem njezine Facebook stranice https://web.facebook.com/liftartbyantonija/, putem e-maila antonija.liftart@gmail.com ili pak preko antonija.liftart Instagram profila. 

Komentari