Klemm: ‘Veselim se što sam pod svojim krovom okupio branitelje različitih stavova’. Matić: ‘Bilo je i prijedloga da svi branitelji u Saboru, bez obzira na boje, osnuju klub’. Vidović: ‘Složili smo se o nužnosti organskog zakona o braniteljima i da Ministarstvo treba ustupiti mjesto Upravi za veterane’.

Šaroliko društvo okupilo se koncem proteklog tjedna u vikendici u okolici Zagreba, o čemu svjedoče i fotografije koje je jučer objavio tjednik Nacional. Na poziv domaćina Josipa Klemma, jednog od vođa braniteljskog prosvjeda u Savskoj, našli su se general Mladen Markač, “bandićevac” Miodrag Demo, savjetnik predsjednice za branitelje Ante Deur, predsjednik gardista Dražimir Jukić, istaknuti pripadnici Tigrova poput Ilije Vučemilovića i Darka Katuše te Ante Tandara iz Hvidre.

Međutim, ondje su bili i dojučerašnji ministar branitelja Fred Matić te saborski zastupnici, SDP-ov Franko Vidović i HDZ-ovStevo Culej. Premda je ovo okupljanje upriličeno usred dvodnevnog vijećanja o sudbini tadašnjeg ministra Mije Crnoje, sudionici sastanka potvrdili su za Večernji list da je bila riječ o neformalnom druženju bez ikakve namjere da pošalju poruku bilo kojoj političkoj opciji ili frakciji, pa tako ni Tomislavu Karamarku, kako to tvrdi Nacional.

Matić: ‘Grlili su me i govorili: Eh, da si nas htio u nekim stvarima poslu­šati. Ja sam im govorio da je lako u šatoru reći da je prijateljstvo iznad svih zakona, ali u uredu ministra zakon je i iznad Boga’.

Poziv je zvučao iskreno

Domaćin Josip Klemm oštro demantira takvu formulaciju.

– Bilo je to druženje suboraca, a ne tajni sastanak jer mi smo hrvatski branitelji, a ne sekta. Zapravo, veseli me što sam pod svojim krovom okupio branitelje različitih stavova i opcija koji najbolje mogu doprinijeti rješenju odnosa prema našoj populaciji i dignitetu Domovinskog rata. Okupljanje je za cilj imalo samo jedinstvo, a ne podjele i zato me žalosti kada mediji jednu dobru namjeru stavljaju u kontekst obračuna ili sukoba – kaže Josip Klemm. Dodaje da se nisu veselili ničijoj smjeni.

– Ni riječi nije bilo o Miji Crnoji – potvrdio nam je i Fred Matić. Otkriva kako ga je Klemmov poziv na roštilj zatekao, no taj mu je poziv zvučao vrlo iskreno, stoga je ponudu rado prihvatio.

– Bio sam iznenađen sastavom, ali svi su bili veseli i ljubazni, pa i vrlo pri­jateljski raspoloženi prema meni. Pokazali su da je problem bio u mojoj funkciji ministra lijeve po­litičke orijentacije te da nemaju ništa protiv mene osobno, kao su­borca – kaže Fred Matić dodajući da su mu suborci čak pokazivali karikaturu Klemma i Glogoškogkoji viču: “Frede, vrati se”.

– Grlili su me i govorili: Eh, da si nas htio u nekim stvarima poslu­šati. Ja sam im govorio da je lako u šatoru reći da je prijateljstvo iznad svih zakona, ali u uredu ministra zakon je i iznad Boga. Zaključak je bio: “Politiko, što si nam napravila” – kaže Matić, do­dajući da je bilo i prijedloga da svi branitelji u Saboru bez obzira na “boje” osnuju klub koji bi sigurno bio jedan od jačih.

Povratnici iz misija NATO-a

I Dražimir Jukić slaže se da dru­ženje nije imalo cilj odaslati poli­tičku poruku.

– Jedina je poruka bilo zajedništvo branitelja svih političkih uvjerenja. Predrag Matić naš je suborac kojeg nikad nismo optuživali da je bio loš branitelj, već loš ministar čijim radom nismo bili zadovoljni, što stoji i danas – kaže Jukić.

Nakon druženja u Klemmovoj vikendici, SDP-ov Franko Vidović kaže da se još jednom uvjerio u nužnost svojih riječi: branitelje u politiku, ali politiku što dalje od branite­lja.

– Složio sam se sa suborcima o nužnosti donošenja organskog zakona o braniteljima, a nakon toga predložio sam da Ministarstvo ubrzo treba ustupiti mjesto Upravi za veterane pri MORH-u, gdje će biti mjesta i za povratni­ke iz misija NATO -a. Do iste ideje došao je i Miodrag Demo, a pozi­tivno su se o njoj izrazili i drugi suborci – otkriva Vidović.

Za razliku od Večernjeg lista, Nacional piše nešto drukčije.

Braniteljska pljuska Karamarku

Na vrhuncu drame u Vladi oko ostavke Mije Crnoje, Josip Klemm pozvao je Freda Matića među braniteljsku elitu, a Nacional donosi fotografije s tog okupljanja koje pokazuju tko su prave vođe braniteljske populacije.

Dok se u Vladi drugog dana odlučivalo o sudbini sad već bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje, bivši ministar branitelja Predrag Matić i bivši potpredsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Franko Vidović došli su na druženje s braniteljima koje je u svojoj kleti, odnosno vikendici nedaleko od Zagreba, organizirao jedan od vođa braniteljskog prosvjeda u Savskoj 66 Josip Klemm.

Na tom druženju našli su se branitelji “svih boja”, kako je jedan od sudionika opisao, od generala Mladena Markača, predsjedničinog savjetnika za branitelje Ante Deura, Bandićeva pročelnika za branitelje Miodraga Deme do nekih pripadnika Tigrova i drugih braniteljskih udruga. Može se tvrditi da je na tom diskretnom okupljanju Klemmu pošlo za rukom ono što nije uspjelo Boži Petrovu i Mostu – u vrijeme kada se u novoj vladi događala prva ozbiljna drama povezana s razrješenjem ministra branitelja, okupio je na jednom mjestu, u ugodnom druženju, najutjecajnije predstavnike braniteljske populacije sa svih dijelova političke scene, izuzev onog dijela čije savjete sluša predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Iako svi sudionici susreta ističu da je druženje bilo isključivo privatne naravi te da se o politici, pa tako i o smjeni Mije Crnoje, nije razgovaralo, Nacional je iz više izvora dobio potvrdu da je to druženje izazvalo konsternaciju u redovima predstavnika HDZ-ova Odbora za branitelje te Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak”. Naime, predsjednik HDZ-ova Odbora za branitelje je Josip Vidović, a tajnik Mijo Crnoja i smatra se da i jedan i drugi nemaju veliku podršku među braniteljskom populacijom čak i unutar HDZ-a. Navodno ta grupacija nema ni podršku HDZ-ova glavnog tajnika Milijana Brkića koji inače ima određeni utjecaj među braniteljima i kojeg se od početka povezivalo s prosvjedom u Savskoj 66. Pa se tako otvorilo i pitanje tko to utječe na Karamarka kada su u pitanju sudbine hrvatskih branitelja, zaključuje Nacional najavu članka u svom pisanom izdanju.

IZVOR: Večernji list, Nacional.hr, SB plus

Foto: Facebook.

no images were found

Komentari
Prethodni članakZimski malonogometni turnir za limače i mlađe pionire
Sljedeći članakUsusret pokladama – “Poklade su i ludi su dani, pa mi mama u kolo ne brani” (Foto/video)