Poklade postoje da se jednom godišnje dobro zabavi, ali i otjera sve zlo. Poklade su svečano razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. U Hrvatskoj se uz karneval ravnopravno spominju mesopust, poklade ili fašnik, koji su više vezani uz određene regije, mjesta, njihove običaje, a često se u prerušavanju moraju poštivati pravila i ritual, njihov početak i kraj.

U narodu su neki načini maskiranja prerasli u tradiciju. To su: preodijevanje muškaraca u žene i obrnuto, maske Cigana, crnaca, različitih građanskih, crkvenih ili vojničkih zvanja, kao i maske životinja i čudovišta. U našim selima te su maske nastale pod utjecajem građanskih pokladnih maskerada. Danas su one uobičajene u svim okružjima.

Za poklade se pjeva veseli, a slastice koje se prave su krafne ili krofne. Pije se rakija i vino.

U Slavoniji postoji običaj pokladnog jahanja. Pokladno jahanje običaj je koji datira još iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Još u vrijeme Matije Antuna Reljkovića zapisani su u službenim dokumentima kumpanija, kako se oštro kažnjavaju nepodopštine službujućih graničara koji su se izvan službe okupljali u manje grupe konjanika, obilazeći selo u vrijeme poklada. Pokladna jahanja zadnjih su godina postala, kako bi rekli pripadnici mlađeg naraštaja “in”, među Slavonkama i Slavoncima. Sve ih je više koji podupiru obnovu toga običaja, zamrlog u Slavoniji iza Drugog svjetskog rata, a obnovljenog s ciljem čuvanja tradicijskih vrijednosti Slavonije.

Ono bez čega ni jedan karneval, poklade ili mačkare (maškare) ne mogu proći, je glavni krivac za sve ono što nije bilo dobro, je lik koji se spaljuje na lomači. Različiti krajevi nazivaju ga različitim imenima, a u Maloj se on zove Rade i sljedeći će utorak platiti za sve loše što se dogodilo.

Iako u Novoj Gradiški ove godine neće biti velike pokladne povorke koje je organizirala udruga “Malčanske maškare”, tu su mali Novogradiščani koji će ovu subotu u prijepodnevnim satima prošetati našim gradom. Društvo “Naša djeca” Nova Gradiška u suradnji s Dječjim vrtićem, gradskim osnovnim školama, Mažoretkinjama grada Nove Gradiške, Gradskom glazbom te udrugama: Folklornim ansamblom mladih Nova Gradiška i Hrvatskom kulturnom umjetničkom udrugom „Trenk“Nova Gradiška i ove godine organiziraju Dječji pokladni dan u sklopu Pokladnih dana u Novoj Gradiški.

Evo pjesmama koje ćete moću čuti ovih dana i što se u Slavoniji pjeva za pokladnih dana:

Poklade su i ludi su dani, pa mi mama u kolo ne brani!

Poklade su, poklade su,

Milo janje moje

Barem da su, barem da su

U godini troje…

Jedno jajce za rezance, jedan novčić za bombončić.

no images were found