Danas se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Glavna skupština Ujedinjenih naroda je odabrala 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.
Po čemu se poremećaj prepoznaje?
Poremećaj iz spektra autizma karakteriziraju:
  • teškoće u socio-emocionalnom reciprocitetu, verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji te razvoju, održavanju i razumijevanju socijalnih odnosa,
  • neuobičajeno ponašanje – ograničeni interesi i aktivnosti te repetitivna (ponavljajuća) ponašanja
Osobe s poremećajem iz spektra autizma imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji te neuobičajeno vezivanje za neki predmet.
Međutim, neka djeca pokazuju iznimne motoričke, matematičke, glazbene, likovne i druge vještine.
Prema nizu istraživanja su osobe s autizmom i njihove obitelji posebice vulnerabilan dio populacije koji zahtjeva sustavna rješenja. I ove će se godine u Hrvatskoj nizom manifestacija obilježiti ovaj dan i senzibilizirati hrvatsku javnost na potrebu da bude društvo jednakih šansi za sve.
Komentari
Prethodni članakDoznajemo: Parkiralište u centru Nove Gradiške svoju rekonstrukciju doživjet će već ovoga proljeća!
Sljedeći članakU kinu pogledajte “Godzilla X Kong: Novo carstvo”