Danas se obilježava Međunarodni dan šale ili Dan ludosti poznat i kao 1. april. Zbijanje prvotravanjskih šala ima dugu tradiciju i seže daleko u povijest, ali njegovo točno porijeklo nije poznato.

Postoje razna tumačenja i pretpostavke kada i kako je potaknuto prvotravanjsko zbijanje šala. Jedna od njih pretpostavlja da prvotravanjsko zbijanje šala vuče korijene iz 1564. kad se početkom aprila održavao festival ludosti zvan “Quirinalia”. Te je godine francuski kralj Karlo Deveti uveo novi kalendar po kojem je početak nove godine s 1. travnja pomaknut na 1. siječanj. Oni koji nisu slijedili novo pravilo, te su Novu godinu slavili po starom, bili su ismijavani i nazivali su ih travanjskim budalama, što je s vremenom preraslo u tradiciju.

Tradicionalno, na 1. travnja, unatrag nekoliko desetljeća, pa i stoljeća, pljušte prvotravanjske šale.
Među najpoznatijim medijskim šalama je ona iz godine 1976. kada je britanski astronom Patrick Mur rekao na radiju da će u 09:47 sati Pluton izaći iza Jupitera, te je slušateljima rekao da će, ako skoče u određenom trenutku, imati osjećaj da lebde. Stotine ljudi javilo se i reklo da su upravo to doživjeli.

BBC je 1957. godine objavio da su, zahvaljujući blagoj zimi i nestanku insekata koji napadaju špagete, švicarski seljaci te godine imali odličnu berbu špageta, dok je švedska nacionalna televizija na 01. april 1962. godine dok je televizija bila crno bijela u program pustila ‘tehničara’ koji je rekao gledateljima da će je moći gledati i u boji, ako ispred ekrana razvuku najlonke.

Komentari
Prethodni članakDruštvo obrtnika zapadne Slavonije: Nastavljamo dugu tradiciju obrtništva u našem gradu i općinama
Sljedeći članakNovogradiška tržnica – šarena oaza domaćih proizvoda