Poliomijelitis  ( dječja paraliza) je  paralizirajuća i potencijalno smrtonosna bolest  koja još uvijek predstavlja prijetnju  djeci u nekim dijelovima svijeta. Poliovirus napada živčani sustav i može prouzročiti totalnu paralizu u svega nekoliko  sati, najviše pogađa djecu , ali može i odrasle u bilo kojoj dobi. Polio se može prevenirati cijepljenjem, ali nije izlječiva bolest. Poput ostalih bolesti, polio se može eradicirati.

  Prije 30-ak godina bilo je više od 350 000 slučajeva bolesti u 125 država svijeta. 1988.g. Rotary s partnerima ( WHO, UNICEF, Bill i Melinda Gates Foundation,  US  Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ) pokrenuo prvu globalnu inicijativu  ( Global Polio Eradication Initiative ) s ciljem kupnje cjepiva i provedbe cijepljenja djece  uz tisuće volontera koji su sudjelovali u transportu cjepiva, osiguravajući logističku potporu kako bi se bolest iskorijenila.

  Samo su rotarijanci do sada donirali 1,7 milijardi USD , a uz naše partnere i vlade najvećih država svijeta , ukupni iznos donacije  iznosi gotovo 9 milijardi USD.

   30 godina nakon utemeljenja GPEI pojavnost bolesti je smanjena za 99.9%, cijepljeno je više od 2, 5 milijardi djece i za sada ima nešto manje od 90 prijavljenih slučajeva bolesti  samo još u dvije države na svijetu, u Afganistanu i Pakistanu .

  1. g. Rotary pokreće „ This Close“ kampanju čiji su ambasadori  brojni  poznati i uspješni ljudi iz cijelog svijeta koji podupiru  našu borbu protiv poliomijelitisa educirajući javnost o toj bolesti , podizanjem svijesti o važnosti eradikacije poliomijelitisa za opće dobro.

Svjetski  dan borbe protiv dječje paralize ( World Polio Day)  24. 10. obilježava i Rotary Club Nova Gradiška donacijom novčanih sredstava u Polio Fond  za borbu protiv dječje paralize i promičući važnost cijepljenja djece. Također, u Gradskom parku emitirat će se i edukativni film „ This Close“ o važnosti eradikacije te bolesti, prevenciji cijepljenjem i važnosti Rotary zajednice u smanjenju incidencije bolesti zadnjih 30 godina.

Komentari