Radio je bežično primanje i prijenos komunikacijskih signala elektromagnetskim valovima čije su frekvencije niže od frekvencije vidljive svjetlosti. Radio valovi putuju kroz homogen prostor (zrak ili vakum) pravocrtno, u svim pravcima. 

Definicija je vrlo jednostavna, no posao na radiju i prijenos informacija, iako možda ne izgleda tako, kompaktan je i zahtjevan posao.

Jedini radio u Gradu Nova Gradiška, Radio Nova Gradiška (pozivna oznaka) djeluje na frekvenciji 98,1 MHz od 23. rujna daleke 1967. godine. Uz pretežno domaću glazbu svakoga dana vodi vas na put kroz zanimljivosti, vijesti, servisne informacije, specijalizirane emisije i druge sadržaje većinom vezane uz područje Nove Gradiške, ali i cijele Republike Hrvatske. 

Vjerujemo da već dobro poznajete glas i stas svakoga od nas, no danas povodom Svjetskog dana radija otkrit ćemo vam što su čija zaduženja i koliko truda uložimo kako bi vas – naše slušatelje, program Domaćeg radija zabavljao svaki dan. 

Lokacija na kojoj se nalazimo je Cvjetni trg 12 D u Novoj Gradiški, iako nas možete čuti gdje god krenete na frekvenciji 98,1 MHz ili putem LIVE STREAM – a, sve počinje ovdje. 

Odmah iza ulaznih vrata nalazi se Studio 1. 

Bernard Kumić – Berni (tehničar/voditelj/radio dj) i Elvira Slišurić (voditelj/radio dj) , svaki dan, raspoređeni u dvije smjene, svojim vedrim glasom i dobrim raspoloženjem prenose vam sve potrebne informacije. Od stanja na cestama, dnevne temperature do poneke zanimljivosti s raznih portala. Osim toga, primaju vaše želje i pozdrave, kombiniraju play liste, zaduženi su za sve što se pušta u program, razgovaraju s vama putem telefona, a dobiju i SMS poruke koje rado čitaju. 

 

 

Odmah nakon Studija 1, nalazi se i Studio 2 ili kako mi to znamo nazvati – ”pomoćna režija”.  Ovo je mjesto gdje vlada Rajko Aleksić, no i djelatnici iz redakcije ponekad, dok ga nema snime dnevnik, emisiju ili nešto zanimljivo za program. Mnoštvo tonova, razgovora, intervjua, zabavnih sadržaja nastalo je upravo ovdje. 

Rajko – glazbeni producent/tonski realizator. Svaka pjesma koju čujete, prošla je kroz njegove ruke, prati glazbene trendove i smišlja zabavne play liste koje pokušava prilagoditi svim dobnim skupinama i zadovoljiti apsulutno sve ukuse. Kada netko ima problem s tehnologijom to je njegovo područje, dojuri brzinom munje i riješi nas muke. Kad pokvari – popravlja, kad popravlja – pokvari, ali uvijek na raspolaganju. 

Redakcija -mjesto gdje se prikupljaju, stvaraju, oblikuju, proizvode i uređuju informativni i drugi medijski sadržaji. 

U našoj redakciji smještene su tri žene: Sanja Bukvić, Lora Jurišić i Tamara Magdić. Kao što vidite na fotografijama, njihov posao nije samo u redakciji. Osim odlazaka na terene različitih sadržaja, pisanja članaka, izrade priloga, dopunjavanje radijskog programa, trude se sudjelovati u svim područjima u kojima se  snalaze, ali možda i ne snalaze. 

  

Pri kraju, nalazi se najposjećenije mjesto na radiju – marketing, dugogodišnje područje Božice Knežević, uvijek nasmijane i vedre žene koja dobro pozna gotovo svakoga od vas. S kolegicom Ivanom Šamal svakoga dana primi bar po jednu želju, čestitku, reklamu ili samo pozdrav. Osim toga, često ekipa Domaćeg radija u ovome prostoru jutrom uz kavu dogovara što će se raditi toga dana, ali bez obzira na sve, marketing je dio gdje Božica ima glavnu riječ.  

Često posjećivan ured kada napravimo nešto krivo, ali ponekad nas pozove i kada smo odradili sve kako treba – ured je to naše glavne i odgovorne urednice Đurđe Siladi. Sve što je ikad objavljeno i izašlo u eter Đurđa je provjerila i odobrila. Uvijek nasmijana i spremna za šalu, brza na jeziku, spretna u poslu koji obavlja dugi niz godina. Bilo jutro ili veče, sunce ili kiša, kada naša Đuka uleti u eter popravi dan i vama i nama, ne samo dok veselo govori, već i nizom pjesmama koje zna i rado pjeva. 

Svi ga zovemo ”direktore”, vjerovatno zato što to baš i je – naš direktor. Ime mu je već dobro znate – Željko Siladi. Njegov ured zadnja je prostorija u našem malom ”domu”. Uvijek odgovoran, zadužen za sve dokumente, strogo poslovan čovjek, ali stalno nasmijan, spreman za konverzaciju i narudžbu pizze za cijelu ekipu ili samo ”pola – pola” s nekim. Iako niste s njim često u interakciji, jedan je od važnijih faktora Domaćeg radija. Odan, pošten i u potpunosti predan poslu – iako je direktor, ne pravi se važan i osmjeh upućen vama ili nama nikada nije lažan. 

Kako se ono kaže  – ”šećer dolazi na kraju”. Ured našeg Simbe je RADIO. Svaki kutak jako dobro pozna, svakome od nas posebno se veseli, tko god da nam dođe kraj Simbe ne može samo tako da prođe. Pazi on nas, pazimo mi njega. Hranimo ga, šetamo ga, a što je zapravo i najvažnije volimo ga iskreno svim srcem jer to je jedan mali pas koji spašava sve situacije i donosi veselje, te čini radnu atmosferu boljom svakog dana.

Jedan pas i 10 ljudi čini ekipu Domaćeg radija, ako do sada već niste, slobodno nas zovite, kritizirajte, hvalite, mi smo vam na raspolaganju svakoga dana. Naravno, možete nas pratiti na Facebook stranici gdje na dnevnoj bazi objavljujemo zanimljive lokalne i državne vijesti, dok se na Instagramu krije sve ono ”iza kulisa”, a naravno i ono što je najbitnije – slušajte nas na frekvenciji 98,1 MHz ili putem LIVE STREAM – a. 

RADIO NOVA GRADIŠKA – TVOJ DOMAĆI RADIO 

 

 

Komentari
Prethodni članakTužnih šest godina sjećanja na radijskog mađioničara Rajka Aleksića, našeg prvog narodnog vođu ka slobodnom i neovisnom mediju!
Sljedeći članakSpaljivanjem “Rade” završeni “Pokladni dani u Novoj Gradiški” / Foto