Novogradiški “Pokladni dani” okončani su danas, 13. veljače, završnom pokladnom povorkom u Ulici Mala i spaljivanjem pokladne lutke ”Rade” u organizaciji KUD -a ”Mala” . Kod Doma Mala tradicionalno okupljanje počelo je već u ranim poslijepodnevnim satima pićem dobrodošlice i veselim plesom slavonskih kola. Veseli mimohod nastavio se kroz naselje Mala, a oko 17.30 sati došlo je i do onog, s nestrpljenjem iščekivanog čina – spaljivanja pokladne lutke „Rade“.

Spaljivanjem “Rade”  na lomači simbolično se spaljuju i uništavaju sve nedaće i problemi koji su narod mučili tijekom prošle godine, ali i oni koji su nastali početkom ove. Prema vjerovanjima taj čin tjera zimu koja je ove godine baš i nije pokazala oštre zube, no neka nas ne iznenadi.

Malčanska tradicija nalaže da spaljivanje pokladne lutke započinje svečanim govorom, koji je ove godine bio satira na odluku spajanja velikih i malih pokladnih povorki, govorom je Ivana Buturac, a koji su podržale ostale maškare, izrazila nezadovoljstvo prema ovoj odluci, ipak Malčani žele njegovati tradiciju onakvom kakva već desetljećima jest.  Svi prisutni, ove godine ipak bez predstavnika gradskih vlasti, su pjesmom, svirkom i pokojom suzom radosnicom ispratili ovu znakovitu ceremoniju, a zatim se zaputili u Društveni dom u Maloj, gdje je nastavljeno veselo druženje.

“Rade” je i ove godine spaljen kraj prije nekoliko godina otkrivenog je  kipa koji se nalazi na ulazu u Ulicu Mala, kojeg je njegov tvorac Drago Ferić nazvao nakaznjakom, a izradio u sjećanje na svog oca koji je u Maloj godinama bio organizator pokladnog običaja, spaljivanja lutka “Rade”. 

no images were found

Komentari