Dan koji pokreće ljude u izgradnji bolje, sigurnije i humanije zajednice obilježen danas (subota, 11.veljače 2012.) u novogradiškoj Općoj bolnici

Svjetski dan bolesnika  obilježava  se svake godine na današnji dan- 11. veljače.

Dan je ustanovio Papa Ivan Pavao II. 1992. godine, ne bi li potaknuo ljude  različitih vjeroispovijesti da promisle o svojim mogućnostima u brizi i njezi oboljelih.  Namjera današnjeg dana  je i zahvaliti svima koji skrbe o bolesnicima – zdravstvenim, socijalnim, vjerskim i brojnim drugim djelatnicima i volonterima koji su u središte svoga životnog djelovanja stavili bolesnika i njegove potrebe.

Dan bolesnika ne bi trebao biti samo dan posjete bolesnika, starih i nemoćnih osoba i bolesne djece,  već dan kada bi svi bar nakratko podigli u sebi svijest, dan koji pokreće ljude u izgradnji bolje, sigurnije i humanije zajednice.  Republika Hrvatska potiče pravo svakoga pojedinca da se upozna s pravima pacijenata propisanima Zakonom o zaštiti prava pacijenata, zajamčenima i kroz Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine – što je jedini način da ta prava i zažive u svakodnevnom životu.

U tom smislu zadatak je svih relevantnih institucija osigurati prevenciju, skrbiti o bolesnima , ali prvenstveno osigurati zdravstvenu skrb svakom bolesniku.Unatoč napretku medicinske znanosti –još uvijek ne postoji terapija za sve bolesti, te svakodnevno diljem svijeta, svjedočimo patnji brojnih neizlječivih bolesnika. Osim njih, tu je i više milijuna osoba koje nemaju pristup niti najosnovnijem liječenju.Upravo su ljudska i duhovna podrška, ali i dostojanstvo bolesnika smisao  današnjeg Svjetskog dana bolesnika.

Svjetski dan bolesnika tradicionalno je obilježen danas ( subota, 11.veljače) i u novogradiškoj Općoj bolnici, u organizaciji podružnice Hrvatske lige za  borbu protiv raka  “dr.Zorislav Slović“, članova Mladeži Hrvatske demokratske zajednice, te novogradiškog ogranka Hrvatske katoličke udruge  medicinskih sestara i tehničara.Današnji posjet i simbolično darivanje pacijenata novogradiške opće bolnice u prvi je plan stavio bolesnika i njegove potrebe.Duhovna komponenta, razumijevanje i empatija,  ono je što je, često put ka izlječenju, a upravo to je smisao obilježavanja Svjetskog dana bolesnika, istaknula je Nada Valentić, predsjednica novogradiškog ogranka Hrvatske katoličke udruge  medicinskih sestara i tehničara.
Terezija Grgić, tajnica Hrvatske lige za borbu protiv raka “dr.Zorislav Slović“,udruge koja godinama, u svojim redovnim aktivnostima, na prvo mjesto stavlja pacijenta , zadovoljna je odjekom današnje akcije koja za cilj ima senzibiliziranje javnosti, ali i odazivom novih, mladih, snaga, članova Mladeži HDZ-a grada Nova Gradiška, koji su se, u društvu predsjednice mladeži, dr.Ane Subić, akciji rado odazvali.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakU Okučanima provedena akcija dobrovoljne predaje oružja
Sljedeći članakOdržana redovna skupština novogradiškog nogometnog središta