Zbog opasnosti od pojave afričke svinjske kuge Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa na području Hrvatske, i obvezu provođenja biosigurnosnih mjera. Na području cijele Hrvatske naređeno je provesti kategorizaciju gospodarstava u odnosu na biosigurnost. Dobromir Čović, predsjednik Udruge svinjogojaca VSŽ kaže da od 1. studenoga ništa više nije moguće bez veterinarskog nadzora i bez dodatnog plaćanja koje pada na teret svinjogojaca. Klanje svinja za osobnu potrošnju na gospodarstvu dozvoljeno je po odobrenju ovlaštenog veterinara nakon kliničkog pregleda svinja. Posjednik je dužan to prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji najmanje 72 sata ranije. Premještanje svinja dozvoljeno je po odobrenju ovlaštenog veterinara nakon kliničkog pregleda svinja provedenog 24 sata prije premještanja, osim ako se svinje odvoze izravno u klaonicu.

Svinjogojci negoduju i upozoravaju da će se u praksi te mjere jako teško moći učinkovito provesti.
– “Da bih prodao prase, moram 180 kuna platiti veterinaru za klinički pregled svinje. Pa to nam je pola praseta! Znači, ako hoću nešto prodati, svakih sedam dana moram plaćati 180 kuna. I to ako imam do 10 komada svinja, za više od 10 komada valja platiti 750 kuna, ili voziti u ovlaštenu klaonicu. Klinički pregled za više od 100 svinja stoji 1500 kuna” – negoduju uzgajivači. 

Posljednje izbijanje bolesti u Srbiji jasan je primjer kako se rizik od izbijanja ASK ne može precizirati na ograničeno područje zemlje (primjerice ograničavanje uz granicu sa zaraženom zonom). Obzirom da u Hrvatskoj predstoji vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, dodatno se povećava rizik, piše GlasSlavonije.

Foto: Ilustracija/Internet

Komentari