Na blagdan svetog Stjepana, dana 26. prosinca članovi Kulturno umjetničkog društva “Drežnik” organizirali su u Društvenom domu u Drežniku tradicionalni božićni koncert “Svim na Zemlji mir veselje”. Programom je njegovan božićni duh, posebice stari božićni običaji, no iznad svega kulturna baština karakteristična za novogradiško područje, čiji je jedan od osnovnih nositelja selo Drežnik.

Program je otvorila izvorna skupina društva, sa specifičnim izvornim pjesmama i šetanim kolima u izvedbama “na polako” i “na brzo”, točno onako kako su se nekada izvodila na blagdan Svih Svetih uz tradicionalnu vatru ispred crkve, odnosno za Badnjak poslije polnoćke.

 

Nastupi muške i ženske pjevačke skupine obilježile su izvedbe “a capella”, prvenstveno božićnih pjesama, kao i izvedbe uz pratnju tamburaške skupine koja se izdvojila i premijernom izvedbom pjesme “Momak zločesti” u interpretaciji Marka Akmačića, nećaka autora pjesme i mještanina Drežnika Stjepana Akmačića-Slavonca.

 

Uživanje u etno baštini priuštili su i oni najmanji, Dječja skupina Kulturno umjetničkog društva “Drežnik” u prikazu slavonskih kola, pjesama i igara, a zatim su veliko iznenađenje priredili članovi dramske skupine društva s dojmljivom predstavom “Gastarbajter”. Amaterski glumci zasluge u glumačkim rolama svakako mogu pripisati i svom vrijednom voditelju Andriji Čakaniću.

 

Lagani odmak od tradicionalnih slavonskih plesova, pri kraju programa ugodila je folklorna skupina KUD-a “Drežnik” u koreografiji Međimurja, te još jednom dokazala kako s uspjehom njeguje koreografirani folklor iz raznih dijelova Lijepe naše. Svi sudionici programa na kraju su otpjevali pjesmu “Svim na zemlji mir veselje”, po kojoj je simbolično nazvan božićni koncert u Drežniku, koji je i ovaj put izazvao veliki interes mještana, kako s užeg područja Općine Rešetari, tako i šireg novogradiškog područja.

 

Autor:Zorislav Knežević

Komentari
Prethodni članak
Sljedeći članakZavršeno finale kadetskih liga u šahu u muškoj konkurenciji