Tražimo hrvatske državljane s hrvatskom putovnicom i poznavanjem njemačkog jezika. Nudimo posao za krovopokrivače za 32 do 38 švicarskih franaka po satu plus troškovi, vodoinstalatere za 31 do 38 franaka, keramičare za 34 do 40, stolare za 32 do 38…

Tražimo kvalificirane zavarivače, soboslikare, zidare, montere, fasadere, električare i vodoinstalatere za rad u Švicarskoj od 1. siječnja 2022. i nudimo plaću ovisno o iskustvu i poznavanju njemačkog jezika, za početak od 31 do 40 švicarskih franaka po satu plus dnevnica… Oglasi su to koji su se pojavili nakon odluke švicarskih vlasti da se od početka iduće godine širom otvore vrata radnicima iz Hrvatske, odnosno, da se ukinu ograničenja koja su na snazi u ovom prijelaznom razdoblju, piše Večernji list. “Najtraženiji su radnici u zdravstvu, IT sektoru, hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Zarada je ovdje znatno veća nego u Njemačkoj, ali veći su i troškovi života”, kaže Hrvatica koja živi u Švicarskoj.

Hrvati koji rade u Švicarskoj kažu da su troškovi života veliki, posebno najam stana za koji se plaća od 1500 do 2500 franaka. Naravno, ima i skupljih i jeftinijih.

Kako god, mnogi će zasigurno naći svoju računicu i pokušati se zaposliti u Švicarskoj. To će biti nova nevolja za poslodavce u Hrvatskoj, koji se od ulaska u EU suočavaju s pojačanim odljevom radnika. Recimo, za turistički sektor kronični manjak radne snage već je kulminirao u pandemiji. Djelatnost koja zapošljava oko sto tisuća ljudi ove se godine suočila s minusom od 20.000 radnika, a dogodine bi ta brojka mogla narasti i do 35.000.

“Tko će nam raditi dogodine? Bolje pitajte tko sada radi. Mjesec dana objavljujemo oglase za dva kuhara i dva konobara, stalni radni odnos i plaće od tisuću do 1500 eura, i nitko se ne javlja. Krpamo se sa studentima, ali to nije rješenje”, kaže za Večernji list direktor opatijskog hotela s pedesetak zaposlenih.

Komentari
Prethodni članak16 km brze ceste povezat će Požegu s autocestom A3
Sljedeći članakDonosimo raspored cjepnih punktova na području Nove Gradiške