Kako prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa imaju značajnu ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Najpoznatija od ovih aktivnosti je akcija “Poštujte naše znakove”, koja se provodi kontinuirano još od 1995. godine. Njenu učinkovitost i svrhovitost kroz godine dokazuje znatno smanjeni broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama.

Danas je u našem Gradu u organizaciji Službe za sigurnost cestovnog prometa, Službe prevencije Ravnateljstva policije i Policijske uprave brodsko-posavske organizirana provedba akcije “Poštujte naše znakove”. Osim policijskih službenika sudjelovali su i brojni partneri čiji je rad na temu sigurnosti djece u prometu prepoznat kroz Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa.

Preventivne aktivnosti usmjerene su na učenike od prvih do trećih razreda osnovnih škola Ljudevita Gaja i „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške, a proveli su ih policijski službenici Ravnateljstva policije, Policijske uprave brodsko-posavske, međimurske i zagrebačke, dječje kazalište “Smješko”, akademski glumac Dušan Bučan, Jumicar – Program prometne kulture, HAK Nova Gradiška, Auto klub Nova Gradiška, AMC Nova Gradiška, DVD Nova Gradiška, Hitna medicinska pomoć Nova Gradiška, HGSS ispostava Nova Gradiška i Državna uprava za zaštitu i spašavanje uz podršku Vijeća za prevenciju Grada Nove Gradiške i Brodsko-posavske županije.

Brojnu djecu u Domu kulture oduševio je i zabavio edukativni sadržaj o ponašanju i rizicima u prometu dočaran kroz kazališnu predstavu, a nakon toga su u dvorištu novogradiške Gimnazije učenicima ponuđeni razni sadržaji. Svi partneri projekta učenicima su prezentirali svoj rad i opremu. Djeca su mogla naučiti što sve rade i s čime se služe razne službe: HGSS, DVD, Hitna pomoć, prometna, granična, temeljna, kriminalistička policija, Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Uz to su svoje vještine i novostečena znanja djeca isprobala na biciklističkom poligonu HAK-a ili na prometnom poligonu Jumicara – programa prometne kulture za najmlađe. Najzanimljiviji sadržaj i radionica za djecu svakako je bila ona Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” i Policijske uprave međimurske.

Komentari