Sedam imena, mnoštvo zanata, profesora, učenika obilježilo je postojanje jedne od najdugovječnijih škola na području Brodsko posavske županije: Industrijsko – obrtničku školu Nova Gradiška.

2. siječnja 1887. godine osnovana je Šegrtska škola u Novoj Gradiški, dok 1. listopada 1888. godine počinje kontinuirani rad; upisan je prvi učenik Josip Giltner, koji je učio krznarski zanat kod majstora Josipa Geljana, a jučer upravo ta, svima dobro poznata škola prigodnim programom proslavila je 130 godina postojanja. 

Program je počeo u jutarnjim satima, gdje su predstavnici grada Nova Gradiška, na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgićem uručili poklon školi povodom rođendana. Riječ je od 20 računala kojima će se opremiti informatičke učionice spomenute škole. 

Vrhunac svečanosti odvijao se u Pučkom otvorenom učilištu M.A.Relković gdje je održana svečana akademija. 

Učenici, profesori, djelatnici škole, svi oni dali su svoj doprinos kako bi zanimljivim sadržajima obogatili ovaj veliki dan za novogradišku srednju školu. 

Red glazbe, pjesme, plesa, zanimljivih izlaganja – sve su to pripremili domaćini kako bi zajedno s uzvanicima proslavili ovu veliku obljetnicu. 

Osim ravnatelja drugih škola s područja županije, podršku školi i kolegi Miji Matoševiću došli su pružiti i brojni vanjski suradnici od kojih su neki do Nove Gradiške potegli i iz inozemstva.

Bila je ovo prigoda da se Industrijsko – obrtnička škola zahvali svima koji su nesebično i neumorno pomagali i ulagali u istu. Tako je na svečanoj akademiji ravnatelj Mijo Matošević uručio pregršt priznanja, pohvala i simboličnih darova dugovječnim profesorima, suradnicima, te Brodsko posavskoj županiji i Gradu Nova Gradiška. 

Ravnatelj suradnicima i svima koji su doprinijeli neprekidnom i kvalitetnom radu škole osim darova, uputio je i riječi neizmjerne zahvale, dok je pregršt pohvala od istih pristizalo ravnatelju. 

Među brojnima Industrijsko – obrtničku školu Nova Gradiška pohvalio je župan Brodsko posavski, Danijel Marušić

-”130 godina održati kontinuitet i rad škole koja obrazuje za život od iznimne je vrijednosti za naš grad i županiju. Čestitam svima koji su sada dio ove škole, ali i onima koji su ovu školu vodili duže od stoljeća. Puno uspjeha i zadovoljstva u radu želim kako ravnatelju, tako i svim djelatnicima i učenicima škole u narednim godinama”.

Ponosan je bio i gradonačelnik Grgić koji se također obratio s nekoliko prigodnih riječi.

-”Svim profesorima, djelatnicima i učenicima ove ponosne škole čestitam prvih 130 godina. Lijepo je biti ovdje među vama. Iznimno mi je drago što u gradu imamo jednu ovakvu školu koja je začela mnoge generacije učenika budućih obrtnika i poduzetnika. Njihov doprinos prema gradu je velik, to mi svi danas znamo. Nešto što traje 130 godina, isplati se. Upravo ovaj Dom kulture završavali smo do kasno u noć, baš zbog vas, a poveznica je upravo to što su ga radili radnici našega grada i bivši učenici škole koja slavi veliki rođendan. Želim vam puno sreće i uspjeha u daljnjem radu i sretan rođendan”. 

Na posljetku, svečanu akademiju svojom porukom zaokružio je ravnatelj IOŠ -a, Mijo Matošević.

-”130 godina ova škola školuje za život. Duga je to tradicija i bogatstvo. Mi samo želimo prenositi znanje kakvo je nama prenošeno kad smo mi bili učenici ove škole, ali služeći se novim modalitetima, tehnologijama. Dati kvalitetan stručni kadar onome kome treba ili poduzeću ili obrtniku, to je za nas škola za život i tako namjeravamo nastaviti i dalje.”- izjavio je ravnatelj Matošević 

Danas, 130 godina kasnije, Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška može se pohvaliti brojnim projektima, ulaganjima, znanjem, vještinama… Škola je to koja ide u korak s vremenom i za koju nema sumnje da će i u narednim desetljećima biti jedna od omiljenih škola brojnih generacija učenika. 

no images were found

 

 

 

Komentari
Prethodni članakZnaš li kako spasiti preslano jelo?
Sljedeći članakDekorativna geometrija krasi izložbeni prostor Doma kulture