Jučer je u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, a pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška, Županije Brodsko-posavske i Ministarstva hrvatskih branitelja svečano obilježena 29. obljetnica osnutka 121. brigade hrvatske vojske.

Obilježavanjem je započelo mimohodom od Doma hrvatskih branitelja do Trga dr. Franje Tuđmana gdje su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i prvog hrvatskog perdsjednika dr. Franje Tuđmana odali počast poginulim pripadnicima brigade-pukovnije i svim ostalim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima koji su bili na novogradiškoj bojišnici branili i obranili Novu Gradišku od agresora.

Vijence su položili obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i Udruga roditelja poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja na čelu s Antom Vukšićem; u ime Ministarstva hrvatskih branitelja počast je odao predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, brigadir Branko Cindrić, ratni zapovjednik 121. brigade Josip Mikšić; predsjednik Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, Damir Matošević, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić; ispred Grada Nova Gradiška, zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić i koordinator braniteljskih udruga, Vlatko Greiner i druge udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Obilježavanje obljetnice nastavljeno je u Domu hrvatskih branitelja druženjem i evociranjem sjećanja na poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška Damir Matošević istaknuo je da je brigada-pukovnija bila nositelj ratnih operacija na novogradiškoj bojišnici, kao i to da je važno je da se te vrijednosti prenose dalje kako bi ostale trajno upisane.

Ratni zapovjednik 121. brigade Josip Mikšić naveo je da je 121. brigada formirana i ustrojena u najtežim uvjetima Domovinskog rata.

Ratni put 121. brigade Hrvatske vojske:

Novogradiška brigada službeno je ustrojena 27. rujna 1991. godine, a njezina 1. bojna svoj ratni put je počela kao dragovoljačka postrojba Zbora narodne garde 28. lipnja pod zapovjedništvom Željka Žgele koja je prije toga bila 3. bojna 108. brodske brigade. Od zarobljenog oružja u Novoj Gradiški osniva se još jedna bojna koja će postati 2. bojna 121. brigade.

Nakon ustrojavanja 3. listopada, 121. brigada zajedno sa 108. brigadom kreće u svoju prvu akciju, pri kojem je JNA izgubila pet tenkova i dva oklopna transportera. Tijekom studenog brigada vrši nove protunapade i pomiče crtu obrane u smjeru Mašića i Medara. Na južnoj crti obrane brigada drži položaje na Goricama s 3. satnijom 3. bojne 3. brigade i 99. brigadom.

Od 10. prosinca brigada sudjeluje u zajedničkoj akciji s ciljem uspostave potpunog nadzora nad putem Nova Gradiška – Požega i selima Šnjegavić, Golobrdac, Čečavac, Jeminovac, Sinlije, Opršinac, Vučjak Čečavski i Ruševac. Nakon devet dana ( 19.prosinca ) borbi zauzeto je jako neprijateljsko uporište Mašićka Šagovina, a 30. prosinca zauzeto je i selo Širinci. Akcija ‘Širinci’ zaustavljena je tek 3. siječnja 1992. nakon potpisivanja Sarajevskog primirja.

Nakon primirja 121. brigada drži položaje naspram 18. korpusa Srpske vojske Krajine, a taktička skupina dijela brigade odlazi na istočnoslavonsko bojište. U jesen 1994. godine brigade se preustrojava u 121. domobransku pukovniju. Zajedno sa pukovnijom brigada je imala 156 poginulih i 536 ranjenih.

Zapovjedništvo 121. brigade HV-e ustrojeno je na temelju zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška od 27. rujna 1991. godine. Za zapovjednika je postavljen brigadir Josip Mikšić. Zapovjednik brigade bio je i brigadir Željko Žgela, koji je bio i zapovjednik pukovnije. Ustroj brigade odvijao se u vrijeme najžešćih napada neprijatelja na Novu Gradišku.

Komentari
Prethodni članakUz Svjetski dan turizma u „Slavonskom dućanu“ promovirani degustacijski paketi vina „Slavča“, „Lovorike“, „Stari podrum“…
Sljedeći članakStožer CZ BPŽ: Zabilježena su tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2