Danas je povodom blagdana Duhova, svečano obilježen Dan općine Gornji Bogićevci.

Program je započeo Svetom misom u crkvi Duha Svetoga, a nastavljen svečanim polaganjem vijenaca kod spomenika palim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku. Centralni dio proslave bilo je svečanost obilježavanja Dana općine u Općinskoj vijećnici u Gornjim Bogićevcima, gdje je novi-stari načelnik Pavo Klarić okupljenima predstavio sve realizirane projekte u prošlom mandatu, te najavio mnoštvo novih čija realizacija kreće odmah pri konstituiranju novog saziva Općinskog vijeća.

Veliki broj uzvanika se okupio na obilježavanju ovog svečanog dana: župan Danijel Marušić, saborski zastupnik Davor Vlaović, kao i prijatelji načelnici s novogradiškog kraja: Vitomir Žakić iz Cernika, Aca Vidaković iz Okučana, Zvonimir Karlik iz Dragalića, Velimir Paušić iz Stare Gradiške.

Načelnik Općine Gornji Bogićevci Pavo Klarić osvrnuo se na protekli period.

– U prošlom periodu, odnosno u proteklih godinu dana, izgrađeni su infrastrukturni objekti u općini. Većina tih radova odnosila se na rekonstrukciju cesta u Gornjim Bogićevcima u vrijednosti milijun kuna. Izgrađeno je 2 km cesta, a između ostalog nastavljeno je izgradnja Doma u naselju Trnava.
Ta dva projekta zajedno nose 1,6 milijuna kuna. Naravno, dosta se radilo na izradi projektne dokumentacije. Na mjeri 7-1 smo odradili izradu strategije općine. Još smo jedan projekt također kandidirali, a radi se o Sportsko-rekreacijskom centru Gornjim Bogićevcima na mjeru 7-4. Čekamo rezultate natječaja. Znači da smo iz domaćih fondova, Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva graditeljstva povukli ne velika sredstva ali su nam ona značajna za realizaciju naših projekata.
Općina Gornji Bogićevci je strašno ratom stradala. U vremena obnove država je pomagala s tekućim potporama ovo područje. I prije dvije godine, za vrijeme vlade “Kukuriku” koalicije mi smo dobivali nekih 197 000 kuna što je stvarno beznačajno dok su se unazad dvije godine, bez obzira na ova politička previranja, općina dobiva 1 milijun i 300 000 kuna što su značajna sredstva za naše učešće u tim infrastrukturnim projektima.
Buduće realizacije i planovi za ovu godinu.

– Za ovu godinu planiramo nove radove. Već smo obavili Javnu nabavu za naselje Dubovac oko Društvenog doma. Realizirat ćemo parkiralište i asfaltno igralište za djecu s kompletnom opremom, vrtnom sjenicom i ostalim sadržajima. Tako će to selo dobiti jedan jako lijep uređen centar, a isto tako i sadržaje za djecu i mlade, pa i za odrasle za razno razne društvene djelatnosti. Naravno, prioritet nam je izgradnja pješačke staze u Smrtiću. Ono što je pogubno da godinu i pol dana ne možemo riješiti građevinsku dozvolu za taj projekt. Isključivo zato što državne institucije imaju razno razne pravilnike koji nisu međusobno usklađeni i, evo, dogodilo se da dva puta radimo dozvolu i da odjavljujemo zbog izrade lokacijske dozvole koja, s obzirom na to da je to jednostavan projekt uopće nije potrebna.
Naravno, da ćemo nastaviti na raznim drugim projektima.
Općina pomaže i vjerske zajednice. Dakle, imamo tu i pravoslavnu i katoličku crkvu. U Smrtiću još nije završena katolička crkva, a velike su potrebe i pomažemo u skladu s mogućnostima.

Svečano obilježavanje se nastavlja u popodnevnim satima sportskim i kulturno umjetničkim programom.

Komentari
Prethodni članakNajdugovječniji načelnik otišao u mirovinu!
Sljedeći članak“Muke po vodi”: Sanira se oštećenje na Bačici, viši dijelovi Grada i dalje bez vode… / photo