Jučer je, u Cerničkoj Šagovini, obilježena 28. obljetnica jedne od najznačajnijih vojnih akcija “Šagovina 91”. Zauzimanjem Mašićke Šagovine, agresoru je oduzet jedan od najpovoljnijih strateških položaja, koje je imao u brdskim dijelovima sjeverne novogradiške bojišnice, te su mu nanijeti veliki gubici.

Na žalost tada su živote za slobodu dali Slavko Matošević, Josip Marinović, Tomislav Špehar, Marijan Ruškan, Slavko Mihaljević, Tomislav Ruškan, Vlado Dubovski, Zdravko Romić, Darko Franić, Miroslav Krpan, Igor Vukas, Zlatko Krčmar i Jurica Bekić. 

Palim braniteljima ovom je prilikom odata počast polaganjem vijenaca, dok su učenici osnovne škole “Matija Gubec” iz Cernika i osnovne škole “Žitnjak” iz Zagreba pročitale svoje prigodne pjesme. Misa zadušnica za poginule branitelje održana je u crkvi Svetog Luke u Cerničkoj Šagovini.

Počast su odali obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, u ime predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, vijenac je položio župan Brodsko-posavske županije, Danijel Marušić, u ime  Ministarstva obrane i ministra obrane Damira Krstičevića, vijenac je položiobrigadir Stjepan krešić, dok je ispred Ministarstva hrvatskih branitelja počast odao brigadni general dr. Kornelije Brkić. 

Svoju počast odali su i Udruga hrvatskih branitelja domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška s ratnim zapovjednikom 121. brigade Josipom Mikšićem, izaslanstvo Udruge hrvatskih branitelja policije Brodsko-posavske županije s pukovnikom Marinom Vlaovićem, Općina Cernik na čelu s načelnikom Vitomirom Žakićem, Izaslanik Grada Nova Gradiška koordinator za braniteljske udruge Vlatko Greiner, izaslanstvo Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune ogranak Nova Gradiška, izaslanstvo zapovjedništva vojarne 123. brigade Hrvatske vojske Požega na čelu s pukovnikom Nikom Markanjevićem, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata klub Žitnjak-Petruševec, Udruga dragovoljaca i veterana  145. brigade Dubrava, Udruga hrvatskih branitelja 149. i 99. brigade HV Peščenica, PU Brodsko-posavska, Mjesni odbor Žitnjak, Mjesni odbor Petruševec i  Hrvatski časnički zbor Grada Novska. 

-“Oslobađanje utvrđenih prostora u selu Mašićka Šagovina izvršeno je 19. prosinca 1991. u kojem su bile koncentrirane jake mješovite snage agresora sastavljene od paravojni postrojbi četnika, “Belih orlova” i srpske vojske. Te njihove snage napadale su naše položaje u selu Cernička Šagovina. Ti napadi bili su bez uspjeha, a bile su postavljene na lijevom krilu agresora ispod Psunja. Plan neprijatelja bio je da se njihove postrojbe iz sela Šumetlice i šireg rajona sela Šnjegavić spoje i da zatim zajedno krenu prema selu Rešetari i stave Novu Gradišku u potpuno okruženje. Kako smo to uspjeli spriječiti! Dolaskom 99. brigade u studenom po mojoj zapovijedi stavljena je jedna satnija u Šumetlicu, a već sutradan nastala je bježanija paravojne postrojbe iz tog sela na sjeverni dio planine Psunj, a nije ni metak ispaljen. Akcijom “Gradina” 10. prosinca, u munjevitom naletu oslobođeno je šire područje sela Šnjegavića, a 19. prosinca oslobođena je Mašićka Šagovina i na taj način potpuno smo slomili lijevo krilo agresora. 

Svim hrvatskim braniteljima koji su branili i oslobađali novogradiški kraj zahvaljujem se na tome i odajem im veliko priznanje. Zahvaljujem se organizatoru ovog susreta Općini Cernik, MO Cerničke Šagovine i svima vama koji ste došli na ovu obljetnicu oslobađanja Mašićke Šagovine. Također svima prisutnima i svim našim građanima želim čestit Božić i sretnu Novu 2020. godinu.” – kazao je Josip Mikšić u obraćanju prisutnima.  

Komentari