Unatoč vremenskim neprilikama ali i koronakrizi koja je zahvatila cijelu Hrvatsku, osim utjecaja na urod, odrazilo se na cijene povrća i voća, iako su skuplje, i dalje su pristupačne svima. Asortiman domaćih poljoprivrednih proizvođača je i ovoga puta iznimno dobar, a cijene su uglavnom prihvatljive: za prodavače, vjerujemo, niske, za kupce malo više.

Za sve one koji planiraju raditi domaći ajvar, cijene patlidžana variraju od 3 do 5 kn/kg. Rog-paprike, jedno od najtraženijeg povrća u sezoni spravljanja zimnice, mogu se ovdje naći za osam do deset kuna po kilogramu, nešto su jeftinije babure. Ajvar se priprema u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, češnjak, ulje i sol, do “bogatijih” ajvara s dodanim patlidžanima, ljutim papričicama, rajčicama, začinskim biljem…

Salata, tikvice, kupus, kelj, češnjak, kruške, jabuke, grožđe…sve to krasi štandove novogradiške tržnice. Mnoge domaćice već su zavrnule rukave i prionule na posao pravljenja zimnice; od kiselih krastavaca, rajčice i ajvara do miješane salate, cikle ili pekmeza. Prodavači kažu kako je potražnja za povrćem posljednjih dana u porastu, ali da uskoro očekuju još veću navalu kupaca. Najtraženija je i ove godine paprika, posebice ona rog, koja se koristi za pripremu ajvara ili za pečenje. 

Na tržnici je i bogata ponuda domaćih sireva, meda i orašastih plodova.

Komentari
Prethodni članakSveučilišni profesor prof.dr.sc. Darko Tipurić održao informativnu radionicu u IPNG-u
Sljedeći članakKino Nova Gradiška: Večeras akcijski triler “Greenland”