Prošlu akademsku godinu obilježila je online nastava, a nova je započela nastavom u klupama. To bi se uskoro moglo promijeniti budući da statistika pokazuje kako je sve više zaraženih korona virusom mladih od 10 do 19 godina. Čak 22 % zaraženih proteklih tjedana su školarci, a od početka nove školske godine zaraženo ih preko dvije tisuće.  “Infekcija se širi daleko brže i intenzivnije nego protekle jeseni. Tada nam se situacija pogoršala u listopadu, ovdje već u prvoj polovici rujna vidimo nagli skok broja novozaraženih”, rekla je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel za RTL. Ovi podaci dovode u pitanje i održavanje nastave u učionicama, no još je važnije pitanje zašto se povećava broj djece oboljele od COVID-a, prenosi 24sata.

Ovaj trend povećanja broja zaraženih u dobi do 19 godina ne raste samo kod nas, nego i u drugim dijelovima svijeta. Slične brojke od 22,2% zaražene djece možemo vidjeti i u Americi, prenosi The Washington Post. Iako su brojke pale na početku ljeta, ponovno rapidno rastu u posljednjih tjedan dana. Odgovor zašto brojke rastu nije potpuno poznat, na najviše se priča o tome kako su mladi zapravo najmanje procijepljeni zbog toga što su starija populacija i imunokompromitirani ljudi imali prednost pri cijepljenju. Kako se nije znao utjecaj cjepiva na one najmlađe na samom početku cijepljenja, njih je jednostavno manje i cijepljeno u svijetu. Većina cjepiva i dalje nisu odobrena za djecu mlađu od 12 godina, navodi The Washington Post.

Većina djece koja ima pozitivan test na koronu nosi delta varijantu virusa. Znamo da je delta varijanta znatno zaraznija te da se brže širi, pa je možda i to jedan od razloga zašto su djeca školske dobi posebno izložena. No usprkos većem broju zaražene djece, i dalje se pokazuje kako mladi razvijaju puno blaže simptome i rijetko su hospitalizirani, kako kod nas tako i u ostalim dijelovima svijeta.  Rješenje za sve veći broj zaražene djece neke zemlje vide u ranijem cijepljenju. Jedna od takvih zemalja je i Kuba koja je prije samo nekoliko dana postala prva zemlja koja je odobrila cijepljenje djece od dvije godine starosti i više. Planiraju cijepiti svu djecu prije početka nastave, a hoće li to biti pravo rješenje tek ćemo vidjeti. Prema podacima Stožera za civilnu zaštitu RH je čak 74% hospitaliziranih necijepljeno, što kao rješenje nameće pojačano procjepljivanje.

Komentari
Prethodni članakOdržana izborna skupština Udruge Matice umirovljenika općine Rešetari
Sljedeći članakI djelatnici Policijske postaje Nova Gradiška uključili se u akciju “Dani sigurnosti u prometu”