Zbog pastoralnih potreba, saslušavši mišljenje novogradiškog župnika i Svećeničkog vijeća Zagrebačke nadbiskupije, u jesen, 1.rujna 1992.godine, dekretom Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, nadbiskup zagrebački, kardinal Franjo Kuharić, osniva novu župu u gradu Nova Gradiška, Jug. Od tada do danas prošlo je 20 godina, a župa, još uvijek, kako piše i na službenim stranicama, nema klasičnu građevinu za župnu crkvu, i nema arhivskih, povijesno – umjetničkih vrednota.Ono što je, ipak čini iznimno vrijednom, su njeni vjernici.

U organizaciji Župe Kraljice Svete krunice, u nedjelju, 18.studenoga, u prostoru Doma “Bešlić”  bit će održan humanitarni koncert za izgradnju župne crkve. Nedjeljno ugodno druženje počinje već od 18 sati uz predgrupu, tamburaški bend iz Ljupine, dok je službeni dio, za koji će se pobrinuti Slavonske lole planiran od 20 sati. Umjesto klasične ulaznice i njene strogo utvrđene cijene, sva prikupljenja i donirana sredstva bit će namijenjena za daljnju izgradnju Župne crkve.

Na koncert i  ugodnu nedjelju pozvani ste svi, a kako piše u službenom priopćenju, dolazite li, obavezno sa sobom ponesite vedro raspoloženje, dobru volju, puno smijeha, i ne manje važno-dobre cipele za ples. Istovremeno, za sobom ostavite  nezadovoljstvo, rastresenost, ljutnju, na trenutak zaboraviti financijske probleme, kredite i sve ono što vas opterećuje i ne dozvoljava da se opustite, zabavite i družite s prijateljima i dragim ljudima.

Dodajmo i to, da ako kojim slučajem ne možete biti dio dobrotvorne nedjeljne zabave, možete pomoći na drugačiji način, doniranjem novčanog iznosa uplaćenog u Zagrebačkoj banci na račun 2360000-1101588094, dok se doprinosi u stranim valutama mogu uplatiti putem računa ZABA HR 2X 2500-01305654-000 IBAN: HR 1923600001101588094 (2100194397).

 

Izgradnji Župne crkve, podsjetimo,  do sada se pridružio i Marko Perković Thompson velikim humanitarnim koncertom održanim 2008.godine u dvorani Elektrotehničke škole. Sav prihod prikupljen na koncertu išao je za izgradnju crkve. 2011. godine u izgradnju  crkve  uključili su se i članovi Slavonija Banda, koncertom održanim  u prepunom Domu “Bešlić”.

Uz do sada spomenute donatore, pomoći možete i vi, jer, ima istine u onoj mudroj, narodnoj-kamen po kamen palača. Uostalom, dobro se dobrim vraća, a nema boljeg osjećaja  od osjećaja kako ste i vi mali, ali značajni dio nečeg većeg od vas.

Autor: Simonida Tarbuk

 

Komentari
Prethodni članakŽivot kao knjiga, ali i kao opomena
Sljedeći članakMališani u Gradskoj knjižnici