Na svadbenim proslavama ples je od sada dozvoljen samo mladencima i njihovim roditeljima ili užim članovima obitelji, i to na samom početku slavlja, nakon čega više plesanje nije dopušteno. Najnovija je to preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uvedena s ciljem sprječavanja širenja epidemije koronavirusa.

Kako su svadbene svečanosti jedno od mjesta na kojima se stvaraju žarišta zaraženih, uvedene su nove mjere od kojih se jedna odnosi i na to da svadbene svečanosti trebaju završiti do ponoći, što je ujedno i krajnji rok za rad ugostiteljskih objekata. 

Mladencima je izdana preporuka da na svečanost proslave vjenčanja ne zovu uzvanike starije od 65 godina, kao niti oboljele od kroničnih bolesti, poput bolesti srčano-žilnog i dišnog sustava ili dijabetičare. Sve ostale koje pozovu moraju upozoriti na važeće epidemiološke mjere.

A u preporučenim mjerama piše i kako bi fizički razmak između osoba za vrijeme boravka u svim prostorijama trebao biti 1,5 metar te se preporučuje vođenje evidencije svih gostiju. Na ulazu u prostor trebalo bi stajati dezinfekcijsko sredstvo za ruke, a ne preporučuju se stajaća mjesta niti visoki stolovi. Sjedeća mjesta moraju se unaprijed označiti s međusobnom udaljenošću od najmanje 1,5 metar, dok za jednim stolom može biti maksimalno osam osoba.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je i preporuke vezane uz same obrede, kako civilnog tako i vjerskog čina sklapanja braka, a detaljne upute nalaze se u prilogu članka.

Preporuke_svadbe_ver_3_11_10_2020_

Izvor/Foto: SBplus

Komentari