Večeras u 21,10 h na 1. programu HRTa možete pogledati dokumentarni film “Miro Gavran”. Scenarist i redatelj je Zdravko Fuček, montažer Filip Karabelj, a autor glazbe Zrinko Tutić.

Film je nastao u produkciji Dokumentarnog programa HRTa i u njemu se u pedeset minuta govori o životu i radu hrvatskog dramatičara i romanopisca,Mire Gavrana koji je rođen u Trnavi, a dobar dio svoga života proveo u Novoj Gradiški.

Dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade Miro Gavran najizvođeniji je hrvatski suvremeni dramatičar u zemlji i inozemstvu u prošla dva desetljeća. Njegova su djela prevedena na 35 jezika. Imaju više od 150 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po dramama i komedijama čiji je autor nastalo je oko 200 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je najmanje dva milijuna gledatelja. Jedini je živući autor u Europi koji ima kazališni festival posvećen isključivo njemu – Gavranfest. Pokrenuo ga je 2002. sa suprugom, glumicom Mladenom. Njihov 25-godišnji sin Jakov također je glumac. Od svoje dvadesete godine Miro Gavran živi u Zagrebu Gavran je rođen u Gornjoj Trnavi 1961. godine, na obroncima Psunja, nedaleko od Nove Gradiške. Njegovi su roditelji bili učitelji i djetinjstvo je proveo uglavnom u školskoj zgradi i oko nje. Kao srednjoškolac u Novoj Gradiški vidio je prvu kazališnu predstavu u životu. Pisati je počeo nakon toga, sa šesnaest godina. I putovati vlakom svakoga tjedna u metropolu na kazališne predstave. Još prije mature 1980. odlučio se pripremiti za prijamni ispit na tek otvorenoj Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. U nakani je uspio.

Dokumentarni film o Miri Gavranu pretpremijerno je prikazan u Novoj Gradiški na manifestaciji “Let s Gavranom”, a u filmu ćete moći pogledati niz detalja o našem gradu i životu Mire Gavrana kroz kazivanja, između ostalog, i naših sugrađana.

Komentari
Prethodni članak“Suncokret ruralnog turizma 2017”
Sljedeći članakSutra započinje novogradiški Adventski sajam