OBITELJSKE VEZE

UTORAK, 4. 8. U 21,00 SAT

GRADSKI PARK

IZVORNO IME: Manbiki kazoku

ŽANR: krimi, drama

TRAJANJE: 121 min.

DRŽAVA: Japan

REŽIJA: Hirokazu Koreeda

ULOGE: Lily Franky (Osamu Shibata), Sakura Andô (Nobuyo Shibata), Kirin Kiki (Hatsue Shibata), Mayu Matsuoka (Aki Shibata), Jyo Kairi (Shota Shibata), Miyu Sasaki (Yuri Hojo) Sôsuke Ikematsu

SCENARIJ: Hirokazu Koreeda

*Projekcija je dio manifestacije Volim… ljeto i kulturu!, Pučkog otvorenog učilišta M. A. Relković koju ostvarujemo uz potporu Grada Nova Gradiška, Ministarstva kulture RH i HAVC-a.

NAJLJEPŠE MOLIMO SVE POSJETITELJE DA SE ZBOG SVOJE I OPĆE SIGURNOSTI PRIDRŽAVAJU PROPISANIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA.

SADRŽAJ:

Život u Tokiju za Osamua Shibatu, njegovu suprugu Nobuyo i troje članova njihovog domaćinstva nije nimalo lak. Žive u siromaštvu u malom stanu, a dok Osamu povremeno za život zarađuje kao građevinski radnik nadničar, Nobuyo za vrlo malu plaću radi kao pralja. Jedini stalni izvor prihoda je mirovina bake Hatsue, dok starije dijete, djevojka Aki, zarađuje kao prostitutka, dječak Shota ne ide u školu, nego Osamuu povremeno pomaže u krađama po trgovinama. Unatoč svemu, njihova mala zajednica funkcionira vrlo skladno, oni se vole, poštuju i drže na okupu. Kad pri povratku iz jedne krađe Osamu i Shota naiđu na napuštenu i izgladnjelu djevojčicu koja se smrzava od hladnoće, odluče ju povesti sa sobom. Iako se isprva protivi zbrinjavanju djevojčice, Nobuyo joj ipak pristane pomoći. No odnose u zajednici na kušnju će staviti neočekivani incident i otkriće dotad skrivane tajne.

Godine 2018. ovjenčana Zlatnom palmom, u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja nominirana za Oscara, Zlatni globus i nagradu BAFTA te ovjenčana najznačajnijom francuskom nagradom César za najbolji inozemni film, obiteljska socijalna drama s elementima melodrame Hirokazua Koreede prvi je japanski film koji je osvojio Zlatnu palmu nakon 22 godine, kad je to s dramom Jegulja uspjelo Shoheiju Imamuri. Ostvarenje temeljeno na reportažama o siromaštvu i sitnom kriminalu u autorovoj domovini superiorno je režirano, izuzetno emotivno, etički kompleksno, istodobno vrlo šarmantno i oporo djelo koje osvaja nizom detalja poput izraza lica i govora tijela, baš kao i karakterno-psihološkom slojevitošću svih likova, čak i epizodista.

 

Komentari
Prethodni članakNova prigodna poštanska marka povodom 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja
Sljedeći članakKroz projekt „Zajedno s osmijehom“ traže 60 radnica, prijavite se!