Udruga vinogradara i voćara Cernik u suradnji i pod pokroviteljstvom uvaženih institucija: Ministarstvo poljoprivrede, Brodsko-posavska županija, LAG Zapadna Slavonija, Udruga Živa Zemlja i OPG Hudolin, pod pokroviteljstvom Općine Cernik organizira stručno-edukativnu manifestaciju Sačuvajmo stare sorte „Cernik 2019.“

Riječ je o razmjeni plemki starih sorti voća, vinove loze, šumskih voćkarica i sjemenja starih sorti povrća, začinskog i ljekovitog bilja koja će se održati sutra, u subotu, 2. ožujka ove godine u Hrvatskom domu u Cerniku s početkom u 10,00 sati.

Organizatori kao i prošle godine za sudionike i posjetitelje manifestacije, osim razmjene plemki starih sorti organiziraju i tribinu na temu „Važnosti očuvanja starih sorti“, a ove godine  iz Cernika kreće i velika akcija suradnje sa školama kojima će  organizatori pokloniti sadnice starih sorti voća. 

Cilj organiziranja skupa u Cerniku je potaknuti još veću brigu na traženju, spašavanju, očuvanju i sadnji starih sorti povrća i voća pogodnih za organski uzgoj, ali i ukazati na važnost sadnje šumskih voćkarica kako u tradicijskim voćnjacima, tako i na šumskim površinama.

Na ovoj, hvale vrijednoj manifestaciji, ponovno će se na jednom mjestu okupit će se zaljubljenici u stare sorte iz cijele Hrvatske, ali i iz susjednih nam BiH, Slovenije i Srbije, ali i Njemačke, te možda Italije.

-“Akcije razmjene plemki i sjemenja, ali i izložba plodova starih sorti voća, mogle bi potpomoći i ubrzati i razvoj ruralnog turizma za koji Općina Cernik ima puno dobrih predispozicija. Veselimo se još jednoj manifestaciju Sačuvajmo stare sorte „Cernik 2019.“ i nadamo se velikom odazivu na istu”- poručuju organizatori Zvonko Živković, predsjednik Udruge vinogradara i voćara i Vjeko Hudolin, novinar i čuvar starih sorti voća

Foto:Arhiva RNG

Plakat_razmjena_2019

Komentari
Prethodni članakZapočela rekonstrukcija društvenog i vatrogasnog doma u naselju Laze
Sljedeći članakObilježen Međunarodni dan civilne zaštite