Novogradiščani će sutra obilježiti 28 godina od najkrvavijeg ratnog dana u Novoj Gradiški.

Taj, 21. rujna 1991. godine pamti se kao najkrvaviji ratni dan u povijesti našega grada.Središte Nove Gradiške napadnuto je u 12,52 sati. Iz zrakoplova agresor puca strojnicama, a raketama gađa vitalne objekte. U prvom naletu zrakoplova pogođena je zgrada Skupštine općine Nova Gradiška, pošta, stambena zgrada pokraj pošte, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom naletu na meti zrakoplova je Dom kulture u kojemu je smještena lokalna radio-postaja, privatna pekara i stambena zgrada u njezinoj blizini, te željeznička postaja.

Oštećeno je i nekoliko privatnih obiteljskih kuća. Namjera je neprijatelja bila uništiti vitalne objekte značajne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života. Cilj neprijateljskih zrakoplova bila je, stoga, i brana Bačica. Prema službenim evidencijama, poginulo je 12, a teško ranjeno 50 osoba.

Od tada svake godine Novogradiščani se paljenjem svijeća kod Doma kulture sjećaju ovog, kako ga mnogi nazivaju, najkrvavijeg ratnog dana u povijesti Nove Gradiške.

 

Točno u 12,52 oglasit će se sirene za uzbunjivanje; spomen ploča za sve nastradale

Sutra će biti posebno svečano.Na zgradi novogradiškog Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković” bit će otkrivena spomen ploča poginulim i ranjenim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata. Svečanost će početi u 12,45, u trenutcima kada je krenuo napad na Novu Gradišku.

U 12,52 minute oglasit će se sirene za uzbunjivanje na području grada Nova Gradiška znakom „prestanak opasnosti” u sjećanje na najkrvaviji dan u Domovinskom ratu u Novoj Gradiški.

Iz Grada Nova Gradiška pozivaju sve Novogradiščane, branitelje, roditelje i obitelji poginulih i stradalih u Domovinskom ratu da se odazovu komemoraciji.

U foto galeriji donosimo slike ratnih razaranja Nove Gradiške i okolice kolege novinara Franje Samardžića s portala novagra.hr.

 

Komentari