Nakon ljetne stanke, novogradiška podružnica Hrvatskog liječničkog zbora nastavila je s predavanjima i stručnim edukacijama. Čast otvoriti novu sezonu sinoć je pripala eminentnim stručnjacima iz Kliničkog bolničkog centra Osijek, prof. dr. sc. Davoru Jančuljak, dr. med i doc. Ivanu Radoš, dr. med., koji su novogradiške liječničke upoznali s najnovijim saznanjima iz područja neuropatske boli i liječenja migrena.

– Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodno udruženje za izučavanje boli bol definiraju kao “neugodan emocionalni i osjetni doživljaj, povezan sa stvarnim ili mogućim oštećenjem tkiva ili opisom u smislu tog oštećenja“. Bol možemo podijeliti prema patofiziološkim promjenama (nociceptivna, neuropatska, upalna), jakosti (blaga, umjerena, jaka – izražena u brojkama 1-10), trajanju (akutnu, kroničnu), kvaliteti i etiologiji.

Prema recentnijoj reviziji, IASP neuropatsku bol definira kao „neugodan osjetni i emocionalni doživljaj uzrokovan oštećenjem ili bolešću somatosenzornog dijela živčanog sustava“.  Neuropatska bol može biti uzrokovana centralnim ili perifernim oštećenjem somatosenzornog dijela živčanog sustava. Za razliku od nociceptivne boli koja je po karakteru probadajuća i oštra, neuropatska bol je žareća, sijevajuća – bol poput udara struje ili uboda igle.

Jedna od tema o kojoj ćemo progovoriti je i migrena, vrlo jaka glavobolja, od koje pate više žene nego muškarci. Brojke govore kako su čak 75 posto oboljelih od migrena žene, a jedan od razloga tome su hormonalne promjene do kojih dolazi zbog mjesečnice, trudnoće i menopauze. Ova jaka bol još se deklarira kao „napadaj“, a često se opisuje kao pulsirajuća bol na jednom dijelu glave. Važno je napomenuti da postoji veliki broj uzroka i vrsta glavobolja i migrena i zbog toga se kod učestalih bolova važno obratiti liječniku te svakodnevno pratiti u kojim se trenucima javljaju bolovi te imaju li kakvih dodatnih simptoma.  Sve su to razlozi zbog kojih smo odlučili progovoriti o ovim temama i novogradiškim liječnicima približiti nove spoznaje i mogućnosti u liječenju – istaknuli su predavači.

– Drago nam je što smo ugostili ugledne predavače s Kliničkog bolničkog centra Osijek. To je tema zanimljiva svim našim specijalnostima kao i liječnicima obiteljske medicine jer je to svakodnevna dijagnoza u našoj praksi. Mi u Hrvatskom liječničkom zboru trudimo se biti u skladu s aktualnostima i novitetima u liječenju. Cilj je, prije svega, edukacija liječnika i zdravstvenog osoblja jer posao liječnika zahtijeva cjeloživotno školovanje – istaknula je dr. Slavica Konjević Pernar, predsjednica novogradiške podružnice Hrvatskog liječničkog zbora.

 

Komentari