Novogradiščani danas proslavljalju Dan grada i blagdan župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Programom svečanosti u 10,00 sati predviđeno je polaganje vijenaca kod spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima, u 11 sati u župnoj crkvi svečanu svetu misu predslavit će biskup požeški monsignor dr. Antun Škvorčević. U 12 sati i 30 minuta počet će svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će zaslužnim pojedincima i ustanovama biti uručena najviša gradska priznanja.

Ove godine Grad Nova Gradiška “puni” 267 godina postojanja i po svojim “dobnim karakteristikama” spada u skupinu mlađih gradova u Republici Hrvatskoj.

Nastanak Nove Gradiške polovicom 18. stoljeća povezuje se s odlukom carice Marije Terezije o učvršćenju granice Carstva na jugu osnivanjem slavonske Vojne Krajine, nakon izgona Turaka preko Save. Nova Gradiška je utemeljena 1. svibnja 1748. godine kao buduće zapovjedno mjesto Gradiške graničarske pukovnije. Izgradnjom novoosnovanog vojnog naselja rukovodio je potpukovnik Phillip Lewin Beck, zapovjednik pukovnije, koji je ”najprije crkvicu podići dao, zatim za pukovnika i podpukovnika kuće, te veliku stražu sa reštanom i gostionu…” Ti prvi objekti bili su od drveta, a Beck se ”trsio i ceste i putove i mostove praviti, škole uređivati, zanatlije i trgovce naseljavati…”.

Među prvim zidanim objektima počela je 1756. godine izgradnja jednobrodne, kasnobarokne crkve sv. Terezije s jedinstvenim baroknim tornjem. Potpuno je završena 1765. godine kada je osnovana i rimokatolička župa.

Komentari
Prethodni članakČestitka Gradu za rođendan / Foto
Sljedeći članakLopovi, izdajice, dezerteri i ratni profiteri mogu mirno spavati