Udruga vinogradara i voćara Cernik, novogradiški ogranak Udruge Živa Zemlja, Savjetodavna služba, Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija i OPG Hudolin uz potporu Brodsko-posavske županije, Općine Cernik, Hrvatskih šuma, Uprava Nova Gradiška i tvrtke Žakić-commerce, pripremaju Razmjenu sjemenja starih sorti povrća i po prvi put veću razmjenu plemki starih sorti voća i plemki šumskih voćkarica pod nazivom Sačuvajmo stare sorte „Cernik 2018“.

Razmjena će se održati u subotu, 3. ožujka ove godine u Hrvatskom domu u Cerniku s početkom u 10,00 sati. Organizatori pripremaju više vrijednih sadržaja:

U 12,00 sati predviđena je tribina na temu „Važnost očuvanja starih sorti“ na kojoj će, među ostalima, sudjelovati stručnjaci za voćarstvo i šumarstvo Savjetodavne službe, Šumarskog fakulteta, LAG-a Zapadna Slavonija, rasadničari, voćari-praktičari i predstavnici škola.

Cilj organiziranja skupa u Cerniku je potaknuti još veću brigu na traženju, spašavanju, očuvanju i sadnjnji starih sorti povrća i voća pogodnih za organski uzgoj, ali i ukazati na važnost sadnje šumskih voćkarica kako u tradicijskim voćnjacima, tako i na šumskim površinama.

Na ovoj, hvale vrijednoj manifestaciji, po prvi puta na jednom mjestu okupit će se zaljubljenici u stare sorte iz cijele Hrvatske.

– Nadamo se da ćemo upravo u Cerniku inicirati neke konkretne akcije sjetve i sadnje starih sorti, ponajprije u školama, ali i naseljima. Nastavak akcije planiramo u listopadu kada ćemo uz manifestaciji Dan cerničkog portugisca organizirati i izložbu i determinaciju plodova starih sorti voća i šumskih voćkarica – ističu organizatori.

Komentari
Prethodni članakSutra u Domu kulture kazališna predstava Svećenik krvave haljine
Sljedeći članakObavijest vlasnicima kućnih ljubimaca: Mikročipiranje psa obavezno u roku 90 dana