U Staroj Gradiški sutra, 16. rujna, svečano će biti obilježena 26. obljetnica teških borbi i stradavanja pripadnika 1. gardijske brigade “Tigrovi” u Novom Varošu.

Ovogodišnje obilježavanje održat će se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva hrvatskih branitelja te Općine Stara Gradiška, a sastavni je dio obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko posavske županije.

Svečanost će početi u 10,00 sati polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Uslijedit će svečani mimohod do crkve svetog Mihaela Arkanđela gdje će biti služena sveta misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje. U 11,45 kreće svečana akademija u kino dvorani u Staroj Gradiški gdje će se gostima i braniteljima obratiti visoki uzvanici i predstavnici braniteljskih udruga.

Kroz čitav Domovinski rat 1. gardijska brigada prednjači po ratnom putu, ali nažalost i po broju žrtava. 365 “Tigrova” dalo je život za Hrvatsku, šestorica se smatra nestalima, 1600 ih je ranjeno, od toga 27 je stopostotnih invalida, a više od 200 njih prošlo je srpske koncetracijske logore.

Bojište u Novom Varošu je bilo jedno od prvih gdje su “Tigrovi” pokazali neprijatelju da namjera okupacije Hrvatske neće proći tako kako su zamislili. Srušena je ideja “Velike Srbije”, bilo je velikih žrtava, nije bilo oružanja i opreme da ih se potpuno zaustavi, ali 1995. godine pripadnici 1. gardijske brigade sudjelovali su u “Bljesku”, vratili se na svoj pobjedonosni put i oslobodili svoju domovinu.

Organizator je ovogodišnjeg obilježavanja Udruga veterana 3. gardijske brigade “Kune” ogranak Nova Gradiška.

Komentari
Prethodni članakNaša “Hrvatska za pet”: Nastavljaju se druženja u novogradiškoj Udruzi slijepih kroz projekt “Prijateljstvo bez predrasuda” /foto
Sljedeći članakImamo još samo osam dana? ‘Kraj svijeta dolazi 23. rujna…’