Udruga slijepih Nova Gradiška provodi još jedan novi projekt.

“Prijateljstvo bez predrasuda”, naziv je projekta koji pozdrazumijeva organizirano druženje osoba s invaliditetom. Kako ističe predsjednica udruge Manuela Kumić, nastavak je ovo njihovih aktivnosti iz proteklih godina:

– Dosada smo proveli 20 projekata i program poludnevnog boravka za djecu s teškoćama. U provedbu aktivnosti uključeni su djeca i odrasli različitih invalidnosti i osobe bez invaliditeta, a aktivnosti koje provodimo od velikog su značaja za naše korisnike i zajednicu.

Projekt “Prijateljstvo bez predrasuda” provodit će se među osobama s invaliditetom u dobi od 18 do 28 godina, a cilj je, prije svega, prevencija institucionalizacije i socijalno aktiviranje i druženje osoba s invaliditetom s osmišljenim dnevnim aktivnostima. Kroz njihovu realizaciju, nastavit ćemo podizati kvalitetu života i razinu samopouzdanja naših korisnika te potaknuti razinu integracije i socijalne uključenosti osoba s invaliditetom u svakodnevni život zajednice.

Manuela Kumić: Naši su nas korisnici učinili boljim ljudima

U novogradiškoj Udruzi slijepih svakodnevno je vrlo živo. Iako je program ograničen na relativno mali broj korisnika, njih 15, to ih ne ometa u svakodnevnom radu. Dapače, primaju i organiziraju druženja i radionice za puno veći broj korisnika, jer kako ističe Manuela Kumić, sve su to njihova djeca, prijatelji, osobe koje su oplemenile njihov život.

– Brojka zna narasti i do nas 30, što nam ponekad predstavlja problem jer smo ograničeni prostorom. No, ne želimo nikoga odbiti, dapače, svi su dobrodošli. Baš smo nekidan radili evidenciju i došli do podatka da smo se u proteklih deset godina družili s 53 korisnika. Sudjelovali smo u njihovom odrastanju, odgoju. Oni su nas učinili boljim ljudima, nadam se da smo mi pomogli njima – s osmijehom kaže Manuela.

Uz Manuelu, s korisnicima novogradiške Udruge slijepih radi odgajateljica Vlatka Peterlik Vasiljević i defektologinja Martina Mikolčević.

Projekt “Prijateljstvo bez predrasuda” provodit će se kroz više radionica i aktivnosti, jedna od njih su i odlasci na utakmice, kino i kazališne predstave.

– Ono što je bitno je da kroz ovaj program želimo potaknuti volonterstvo u našem gradu. Naše korisnike želimo voditi na društvena događanja u gradu i okolici kako bi i oni bili integrirani u društvo, stoga će nam trebati mladi ljudi, volonteri, njihovi vršnjaci koji će ih voditi na ovakva događanja. Svi zainteresirani volonteri mogu se svakodnevno javiti u našu udrugu – kaže Manuela Kumić.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakMali Bigfoot ove subote u 10 sati u “Domu kulture”
Sljedeći članakSutra će u Staroj Gradiški biti obilježena 26. obljetnica teških borbi na starogradiškom ratištu