Požeška je policija priopćenjem javila kako su se tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana dogodile dvije prometne nesreće uzrokovane izlijetanjem divljači na cestu. Tako je jučer u 11.15 sati, između mjesta Poljana i Međurić, 21-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom marke „Dacia” daruvarskih registarskih oznaka naletio na srnu, a isto se dogodilo i jutros oko tri sata između mjesta Vetovo i Ovčare. Naime, 58-godišnji vozač koji je upravljao teretnim automobilom marke „Iveco” požeških registarskih oznaka, također je vozilom udario u srneću divljač koja je istrčala na kolnik.

Prema pisanju 034 portala, dan se nije nastavio u ništa pozitivnijem tonu. Tako se danas oko deset sati dogodila prometna nesreća u kojoj su sudjelovali autobus tvrtke Slavonijabus i dvije domaće svinje u naselju Marindvoru.

Kako neslužbeno doznaje 034 portal, dvije su svinje naglo izletjele pred autobus. Nesretne su životinje nakon sudara završile uginule u kanalu iz kojega su i došle do ceste, a nitko od putnika u autobusu pritom nije ozlijeđen. Ipak, materijalna je šteta na prednjem dijelu vozila značajna.

Česte prometne nesreće koje izaziva izlijetanje divljači na cestu, tražile su strože i preciznije zakone pa danas vrijedi to da, ako su njima sudjelovali vozači koji su poštovali sva prometna pravila i odgovorno se ponašali u vožnji, štetu na njihovu vozilu pokrit će osiguranje Hrvatskog lovačkog saveza odnosno mjesnog lovačkog društva na čijem se području sudar dogodio.

Kako piše 24sata, zadnjih godinu i pol dana na hrvatskim cestama dogodile su se 1152 prometne nesreće zbog naleta vozila na životinju. Samo u ovoj godini na području Policijske uprave požeško-slavonske bilo je 110 prometnih nesreća sa životinjama, u kojima je nastala materijalna šteta od 376 tisuća kuna.

Prema informaciji Ministarstva poljoprivrede, ako vozač naleti na životinju i ošteti auto, od osiguranja koje ide preko Hrvatskog lovačkog saveza može dobiti odštetu u iznosu do do sto tisuća kuna. Ima li u nesreći poginulih ili teško ozlijeđenih, odšteta je do 1,5 milijuna kuna, prenosi SBPlus

Važno je napomenuti kako se tu radi samo o šteti izazvanoj udarom u divljač. Strada li vozilo u pokušaju vozača da spasi životinju pa naglim skretanjem udari u nešto drugo ili uleti u kanal – odštete nema.

Postoje i slučajevi kad će i vozači nešto platiti udare li životinju. Ako prebrzo voze, imaju alkohola u krvi ili ne poštuju znak za divljač (a taj znak znači da se mora bitno usporiti), kazna će iznositi tisuću kuna odnosno upola manje bude li podmirena u roku od tri dana.

Ako netko udari domaću životinju, a nije kriv, kao u današnjem slučaju, vlasnik životinje odgovoran je za štetu na vozilu. Okolnosti današnje nesreće, ipak, još je potrebno utvrditi policijskim očevidom.

Izvor/Foto: 034 portala

 

Komentari
Prethodni članakVelika ulaganja u općini Davor
Sljedeći članakTraktorist poginuo na njivi, a u prevrtanju ozlijeđen mladić